Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To jest bardzo stary przepis, mojej mamy. Piekę te ciasteczka na wszystkie święta.Rodzina je uwielbia najbardziej ze wszystkich ciastek.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5759
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 139
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5759
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 139
Składniki
ciasto- Zmiksować jajka z cukrem i miękkim masłem, albo margaryną.Przesiać mąkę z proszkiem,wymieszać i zagnieść. Podzielić na 3 części. Można schłodzić, ja nie schładzam bo potem ciasto trudno wałkować.Każdą część wałkować i wykrawać ciastka.
Można wykrawać, różnymi foremkami nawet literatką. Poukładać na wysmarowaną blaszkę, albo wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok.10 min. w 175*.C
Przekładać marmoladą,po dwa ciastka, spodami do siebie. lukier-Cukier puder rozetrzeć z sokiem i gorącą wodą, na gęstą papkę, lecz dającą się smarować. Górę przełożonych ciastek,posmarować lukrem. Odkładać do zastygnięcia.
Można dodatkowo udekorować w/g własnej fantazji. Można posypać posypką cukrową, ale to nie koniecznie.
Te były serduszka. W zależności jakie święta to można takimi foremkami wycinać, np. gwiazdkami na Boże Narodzenie albo owalne jako pisanki na Wielkanoc. Foremki jednak muszą być symetryczne, żeby spody pasowały do siebie.
Ciasteczka przechowywać w pudełku.
To moje ciastka świąteczne dla rodziny.