Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciastka z galaretką"
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 179
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 78
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 179
To jest sposób,w jaki przygotowuję wywar do zup z wszelkich pieczonych mięs....
Odsłon: 78
Składniki
Galaretkę rozpuść w 250 ml gorącej wody. Przesiej mąkę, dodaj masło, posiekaj. Dodaj żółtko, cukier puder, proszek do pieczenia i sól. Zagnieć ciasto, schłodź.
Z ciasta zrób kulki, ułóż je na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Palcem zrób małe wgłębienia. Piecz 15 minut w temp. 180°C. Wyjmij i wystudź. Wgłębienia wypełniaj tężejącą galaretką.
Czas: około godziny.
Zamiast gotowej galaretki w proszku możesz zrobić galaretkę domową. Wystarczy wziąć sok lub konfitury z domowych przetworów, zrobić żelatynę z mniejszej niż podano na opakowaniu ilości wody i wymieszać z konfiturami, dodając np. orzechy, migdały lub owoce. Powstanie z tego pyszny domowy deser.Źródło: Dobry Tydzień