Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciastka z truskawkami"
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 171
Czasami można znaleźć bardzo apetyczne rzodkwie, są idealne do surówek.
Odsłon: 104
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 171
Czasami można znaleźć bardzo apetyczne rzodkwie, są idealne do surówek.
Odsłon: 104
Składniki
Utrzyj miękkie masło z waniliowym cukrem, cukrem pudrem i żółtkami. Ubij białka na pianę i połącz z żółtkowym kremem. Wsyp mąkę z proszkiem do pieczenia i wlej 100 ml mleka. Ciasto podziel na 2 części. Do jednej dodaj kakao i resztę mleka. Przygotowaną brytfannę napełnij na zmianę paskami jasnego i ciemnego ciasta. Do ciemnego włóż poprzekrawane na pół truskawki. Piecz w temperaturze 160 °C 45 minut. Po upieczeniu wystudź w formie.
Z mleka, cukru i budyniu ugotuj gęsty krem i mieszając, schłódź go. Po wystudzeniu utrzyj z masłem. Truskawki zmiksuj i dodaj do kremu. Ciasto posmaruj kremem i schłódź. Na stężałą powierzchnię nałóż białą polewę i pozwól jej zaschnąć. Następnie wylej ciemną polewę i skrobką utwórz na niej fale. Schłódź i pokrój ciasto na kawałki. Ozdób truskawkami. Czas przygotowania: ok. 85 minut. Cena porcji: ok. 3,5 zł. Kalorie: porcja 380 kcal.
Wierzch ciasta dodatkowo możesz ozdobić drobno pokrojonymi kawałeczkami kiwi lub np. banana.Źródło: Na żywo