Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto 12 łyżek to mistrzowski przepis charakteryzujący się niebywałą prostotą. To wręcz idealny deser, gdzie wszystkie składniki odmierzasz zwykłą łyżką - zero ważenia, brudzenia naczyń, kubków, miar kuchennych. Jest puszyste, delikatne i maślano-cytrynowe. Z pewnością uda się każdemu, gwarantując zaskoczenie i zachwyt każdemu, komu je podasz.
Ciasto 12 łyżek to wypiek, który jest jednym z najprostszych i niezawodnych przepisów na ciasto biszkoptowe. Pomysł odmierzania składników zwykłą łyżką eliminuje potrzebę użycia wagi, co sprawia, że przygotowanie jest ekstremalnie szybkie i bezproblemowe. Istnieje wiele wariantów tego deseru, jak chociażby ciasto 10 łyżek czy ciasto jogurtowe z kubeczka. Łączy je z pewnością niebywała prostota, dzięki której deser przyrządzisz w każdym miejscu i o każdym czasie. Jest to uniwersalny, delikatny w smaku wypiek, który świetnie pasuje do świeżych owoców, kakao czy ulubionej polewy.
Ponieważ cały przepis opiera się na proporcjach objętościowych, kluczowa jest konsekwencja stosowania tej samej miary. Najlepiej używać łyżek z lekką, ale nieprzesadną górką - tzw. kopiastych. Ważne, aby wszystkie składniki sypkie i płynne - mąka, cukier, olej, mleko - były odmierzone tą samą łyżką i w ten sam sposób. Jeśli wydaje ci się, że masa jest zbyt gęsta lub rzadka, oczywiście skoryguj to dodatkową łyżką mleka lub mąki, ale zawsze zachowuj umiar i obserwuj zachowanie masy.
Przesiewanie mąki i proszku do pieczenia zostało celowo pominięte w tym przepisie ze względu na jego prostotę. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by dodać ten krok w przygotowaniu, dla najlepszego rezultatu. Przesiewanie napowietrza mąkę i równomiernie rozdziela proszek, co zapobiega powstawaniu grudek i gwarantuje puszystość. Jeśli tego nie zrobisz, ciasto oczywiście wyjdzie i będzie puszyste oraz delikatne, ale gdzieś z tyłu głowy pozostanie ci myśl, że mogłoby być jeszcze lepsze.
Najczęstszą przyczyną zbitego ciasta jest zbyt długie lub intensywne mieszanie masy po dodaniu mąki. Po jej wsypaniu należy mieszać masę łyżką lub silikonową szpatułką, tylko do połączenia składników. Długie wyrabianie uwalnia gluten z mąki, co powoduje, że ciasto staje się gumowate i zbite. Inną przyczyną może być nieodpowiedni rodzaj użytego tłuszczu - w tym przepisie na ciasto 12 łyżek używa się oleju rzepakowego, który jest kluczowy. Choć mogłoby się wydawać, że masło doda lepszego aromatu, to jednocześnie bardziej scali i zagęści masę.
Większość ciast biszkoptowych ma tendencję do opadania, szczególnie jeśli doznało szoku termicznego. Nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia, a po wyłączeniu pieca uchyl drzwiczki i zostaw ciasto w środku na 10-15 minut, by stopniowo ostygło. Ważne jest także odpowiednie ubicie piany z białek - powinna być całkowicie sztywna i puszysta. Jeśli nawet choć trochę wylewa się z miski, kontynuuj ubijanie do momentu, gdy odwrócone do góry dnem nie zmieni swojego położenia nawet na milimetr.
Jeśli temperatura pieczenia jest zbyt wysoka, wierzch ścina się za szybko, a środek pozostaje surowy. W pierwszym kroku koniecznie zmniejsz temperaturę piekarnika do 170 st. Celsjusza. Przykryj formę folią aluminiową, aby zapobiec dalszemu rumienieniu się wierzchu, a środkowi pozwolić na dopieczenie. Kontynuuj pieczenie, aż patyczek będzie suchy, sprawdzając gotowość wypieku na ok. 5 minut przed planowanym zakończeniem.
Bardzo dobrym pomysłem na wzbogacenie smaku i struktury ciasta jest dodatek owoców sezonowych, takich jak maliny czy borówki. Z kolei bakalie - rodzynki, orzechy - zapewnią dodatkową chrupkość i ciekawe przełamanie aksamitnej konsystencji wypieku. Wsypuj je zawsze na sam koniec mieszania, po wlaniu soku z cytryny. Aby owoce nie opadły, obtocz je w łyżeczce mąki pszennej przed dodaniem do masy, a bakalie namocz przez pół godziny, a następnie dobrze osusz.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam wspaniały pasztet z pieczonej kaczki z d...
Odsłon: 3129
Żeby relish z cukinii ładnie wyglądał w słoikach i na talerzu, najlepiej będz...
Odsłon: 262
Przepyszne, szybkie i efektowne danie, które świetnie sprawdzi się zarówno w...
Odsłon: 126
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam wspaniały pasztet z pieczonej kaczki z d...
Odsłon: 3129
Żeby relish z cukinii ładnie wyglądał w słoikach i na talerzu, najlepiej będz...
Odsłon: 262
Przepyszne, szybkie i efektowne danie, które świetnie sprawdzi się zarówno w...
Odsłon: 126
Składniki
Jaka wbijamy do miski i razem z cukrem miksujemy na puszystą masę.
Do masy jajecznej dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie wlewamy olej i mleko. Ciasto mieszamy łyżką do połączenia składników. Na sam koniec wlewamy sok z cytryny.
Ciasto możemy upiec w keksówce, formie na babkę lub tortownicy (średnica 20-24 cm). Formę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Ciasto wlewamy do środka. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (grzałka góra - dół) przez około 35-40 minut (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto 12 łyżek studzimy. Przed podaniem możemy je udekorować cukrem pudrem i świeżymi owocami.