Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste ciasto ze składników, które z pewnością macie już w swojej kuchni. Wszystkie produkty do przygotowania tego deseru odmierzycie przy użyciu zwykłej łyżki. Ciasto wychodzi niezwykle puszyste i delikatne. Uda się każdemu i z pewnością wejdzie na listę Waszych ulubionych, sprawdzonych przepisów na szybki deser.
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 137
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 360
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 137
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 360
Składniki
Jaka wbijamy do miski i razem z cukrem miksujemy na puszystą masę.
Do masy jajecznej dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia następnie wlewamy olej i mleko. Ciasto mieszamy łyżką do połączenia składników. Na sam koniec wlewamy sok z cytryny.
Ciasto możemy upiec w keksówce, formie na babkę lub tortownicy (średnica 20-24 cm). Formę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Ciasto wlewamy do środka. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (grzałka góra - dół) przez około 35-40 minut (do suchego patyczka).
Upieczone ciasto studzimy. Przed podaniem możemy je udekorować cukrem pudrem i świeżymi owocami.