Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5622
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27383
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 65
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5622
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27383
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 65
Składniki
Biszkopt: białka ubijamy na sztywno , dodajemy do nich cukier i chwile ubijamy. Następnie dodajemy żółtka i ubijamy aby dobrze napowietrzyć biszkopt. Dodajemy stopniowo olej, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy trzepaczką bądź na najniższych obrotach miksera. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej części dodajemy wiórki kokosowe, do drugiej mak, a do trzeciej kakao. Nakładamy ciasto na blachę (25cm x 35cm) wyłożoną papierem. Pieczemy ok 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciasto przekrawamy na dwie części. Najlepiej upiec biszkopt dzień wcześniej, co ułatwi krojenie. Krem karpatkowy przyrządzamy wg przepisu. Pierwszą część ciasta smarujemy dżemem porzeczkowym, następnie kładziemy połowę przygotowanego kremu, przykrywamy drugą częścią ciasta, które również smarujemy dżemem i nakładamy pozostały krem. Na wierchu można posypać startą czekoladą.