Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 732
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2820
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 933
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1682
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14573
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 732
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2820
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 933
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1682
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14573
Składniki
Biszkopt: białka ubijamy na sztywno , dodajemy do nich cukier i chwile ubijamy. Następnie dodajemy żółtka i ubijamy aby dobrze napowietrzyć biszkopt. Dodajemy stopniowo olej, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy trzepaczką bądź na najniższych obrotach miksera. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej części dodajemy wiórki kokosowe, do drugiej mak, a do trzeciej kakao. Nakładamy ciasto na blachę (25cm x 35cm) wyłożoną papierem. Pieczemy ok 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciasto przekrawamy na dwie części. Najlepiej upiec biszkopt dzień wcześniej, co ułatwi krojenie. Krem karpatkowy przyrządzamy wg przepisu. Pierwszą część ciasta smarujemy dżemem porzeczkowym, następnie kładziemy połowę przygotowanego kremu, przykrywamy drugą częścią ciasta, które również smarujemy dżemem i nakładamy pozostały krem. Na wierchu można posypać startą czekoladą.