Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 247
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 126
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 39
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 37
Truskawkowy sezon czas zacząć! A czy jest coś lepszego niż połączenie soczyst...
Odsłon: 247
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 126
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 39
Wyborne pierogi z cieniusieńkim i delikatnym ciastem pierogowym. Proporcje na...
Odsłon: 37
Składniki
Biszkopt: białka ubijamy na sztywno , dodajemy do nich cukier i chwile ubijamy. Następnie dodajemy żółtka i ubijamy aby dobrze napowietrzyć biszkopt. Dodajemy stopniowo olej, a następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy trzepaczką bądź na najniższych obrotach miksera. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej części dodajemy wiórki kokosowe, do drugiej mak, a do trzeciej kakao. Nakładamy ciasto na blachę (25cm x 35cm) wyłożoną papierem. Pieczemy ok 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Ciasto przekrawamy na dwie części. Najlepiej upiec biszkopt dzień wcześniej, co ułatwi krojenie. Krem karpatkowy przyrządzamy wg przepisu. Pierwszą część ciasta smarujemy dżemem porzeczkowym, następnie kładziemy połowę przygotowanego kremu, przykrywamy drugą częścią ciasta, które również smarujemy dżemem i nakładamy pozostały krem. Na wierchu można posypać startą czekoladą.