Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Adam i Ewa to prosty deser bez pieczenia, który charakteryzuje się wyjątkowym smakiem i piękną prezentacją. Chrupiące biszkopty, puszysty krem śmietanowy z galaretką i orzeźwiające mandarynki tworzą połączenie idealne. Całość zwieńczają wiórki gorzkiej czekolady, nadając dekadenckiego smaku i elegancji. Ciasto idealnie sprawdzi się, gdy brakuje czasu na pieczenie, a potrzebny jest efektowny i smaczny, słodki poczęstunek.
To idealne rozwiązanie dla osób początkujących w kuchni lub tych, którzy szukają szybkiego przepisu na wyjątkowy i zaskakujący deser. Doskonale sprawdzi się na rodzinne uroczystości, przyjęcia, grille czy spontaniczne spotkania ze znajomymi. Ze względu na lekką, owocową konsystencję, ciasto to jest szczególnie polecane na ciepłe, letnie dni. Wyjątkowo orzeźwia i odświeża, a ze względu na to, że nie wymaga piekarnika, jest bardzo proste i możesz je przygotować nawet w trakcie kuchennego szału przed różnymi okazjami czy świętami.
Klasyczne biszkopty świetnie sprawdzą się jako spód i wierzch ciasta Adam i Ewa. Bardzo dobrze wchłaniają wszelkiego rodzaju płyny i smaki. Dzięki temu przyszykujesz ciasto w 5 minut bez pieczenia i zbędnych zabiegów kulinarnych. Z powodzeniem jednak możesz użyć także ciastek bez cukru - herbatników, biszkoptów, krakersów. Zamiast nasączania herbatą, możesz wlać też pozostały sok. Pamiętaj tylko, że każdy rodzaj ciastek ma inną twardość i może wymagać innego stopnia nasączenia.
Kluczem do idealnego połączenia śmietany i galaretki jest cierpliwość. Galaretka brzoskwiniowa czy pomarańczowa musi być dobrze schłodzona, ale wciąż w płynnej formie. Wlewamy ją cienkim strumieniem do ubitej śmietany i cały czas delikatnie mieszamy, aby nie utworzyły się grudki. Upewnij się, że nie jest jeszcze mocno stężała, ale też nie jest gorąca, gdyż spowoduje to rozpuszczenie się śmietany. Jeśli jest już zbyt gęsta, możesz ją delikatnie podgrzać, ale nie zagotowywać! W przepisie podano, żeby użyć gorącej wody do wymieszania galaretek, ale z powodzeniem możesz też użyć szklanki soku pomarańczowego, co doda więcej aromatu, choć nieznacznie zmieni to kolorystykę deseru.
Upewnij się, że śmietana jest bardzo dobrze schłodzona przed ubiciem - najlepiej, aby była stała w lodówce przez co najmniej kilkanaście godzin. Pamiętaj też o użyciu śmietanki kremówki o wysokiej zawartości tłuszczu, ponieważ lżejsze wersje mogą nie ubić się w ogóle. Miska i mieszadła również powinny być zimne i czyste.
Poszczególne kawałki mandarynek należy obrać i usunąć z nich białe błonki. Następnie pokrój je na mniejsze kawałki, a najlepiej następnie osusz cząstki papierowymi ręcznikami, które wchłoną nadmiar soku. Dzięki temu masa nie zostanie rozwodniona i zachowa swoją stabilność na dłużej. Pamiętaj też, żeby owoce kłaść na już lekko zastygniętej masie śmietanowej, co pomoże im utrzymać się na miejscu.
Smak ciasta z mandarynkami można urozmaicić, dodając do masy śmietanowej kilka kropli aromatu waniliowego lub odrobinę startej skórki z cytryny. Można też użyć galaretki o bardziej wyrazistym smaku, na przykład truskawkowej lub wiśniowej, zamiast brzoskwiniowej, co nada ciastu bardziej owocowego charakteru. Z powodzeniem możesz również udekorować wierzch deseru owocami, a nawet przyrządzić aromatyczny sos do deserów.
W przepisie zastosowano tartą czekoladę, którą należy posypać wierzch ciasta. Dodaje to wyrazistości i przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości. Jeśli masz problem ze starciem składnika, użyj gorzkiej tabliczki, najlepiej wcześniej schłodzonej w lodówce przez kilka godzin. Innym rozwiązaniem jest posypanie ciasta kakao czy też gotowymi wiórkami czekoladowymi.
Pamiętaj, że ciasto po przyrządzeniu potrzebuje co najmniej kilku godzin w lodówce, a najlepiej całą noc, by galaretka i warstwa śmietanowa całkowicie stężały i się usztywniły. Ważne, by deser przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, by nie nasiąkł innymi zapachami.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam wspaniały pasztet z pieczonej kaczki z d...
Odsłon: 3129
Żeby relish z cukinii ładnie wyglądał w słoikach i na talerzu, najlepiej będz...
Odsłon: 262
Przepyszne, szybkie i efektowne danie, które świetnie sprawdzi się zarówno w...
Odsłon: 125
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam wspaniały pasztet z pieczonej kaczki z d...
Odsłon: 3129
Żeby relish z cukinii ładnie wyglądał w słoikach i na talerzu, najlepiej będz...
Odsłon: 262
Przepyszne, szybkie i efektowne danie, które świetnie sprawdzi się zarówno w...
Odsłon: 125
Składniki
Tortownicę lub blachę (24x26 cm) wyłóż papierem do pieczenia. Na spód poukładaj biszkopty - nasącz je lekko posłodzoną herbatą.
Galaretki rozpuść w 300 ml wrzątku i odstaw do ostudzenia. Mandarynki obierz, podziel na części, usuń pestki. Gdy galaretka będzie schłodzona, ubij śmietanę na sztywno, wlej schłodzone galaretki, delikatnie wymieszaj.
Na biszkopty wyłóż połowę śmietanowej masy, na nią połóż warstwę z mandarynek i resztę masy. Na wierz wyłóż kolejną warstwę biszkoptów - wciśnij je delikatnie, by na wierzch wyszło trochę śmietanowej masy. Rozsmaruj ją po całej powierzchni biszkoptów. Na wierzch zetrzyj czekoladę. Ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin.