Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Afrodyta to efektowny, wielowarstwowy wypiek, bazujący na puszystym, jasnym biszkopcie przekładanym dżemem morelowym i kremową masą serową. Całość obficie dekorowana jest wiórkami kokosowymi. Efekt jest przepiękny - jasne, czyste ciasto rodem wzięte z przyjęć u samego Zeusa.
Ciasto Afrodyta to wypiek, który zdecydowanie warto przygotować na większe uroczystości rodzinne, święta lub ważne uroczystości. Jest to ciasto, które imponuje wizualnie dzięki swojej wysokości i wielu warstwom, a jego smak jest klasyczny i delikatny, niezbyt słodki. Mimo tego całość przyrządzisz zaskakująco szybko i prosto, przez co możesz pokusić się o zrobienie Afrodyty także podczas każdego weekendu. W smaku i konsystencji to prawdziwe ciasto Chmurka, które rozpływa się w ustach i kusi lekko piankowym wnętrzem.
Tortownica o średnicy 28 cm
Bardzo ważne jest przesianie suchych składników, co pozwala uzyskać puszysty biszkopt. Przesiewanie napowietrza mąkę, co ułatwia jej delikatne połączenie z pianą, zapobiegając opadnięciu. Sprawia także, że proszek do pieczenia jest równomiernie rozprowadzony w całej masie, co gwarantuje równomierne wyrośnięcie ciasta. Także nie zapominaj o tym ważnym kroku! Ważny jest również dodatek mąki ziemniaczanej, która pozwala nadać ciastu delikatności i kruchości. Można ją zastąpić skrobią kukurydzianą w tej samej ilości, ale nie zaleca się używania samej mąki pszennej, ponieważ biszkopt będzie bardziej zwarty i gumowaty.
Opadnięcie biszkoptu najczęściej jest wynikiem utraty powietrza z piany lub zbyt szybkiej zmiany temperatury. Zawsze ubijaj pianę na sztywno, jednocześnie uważając, by jej nie przebić. Mąkę mieszaj bardzo delikatnie, by nie zepsuć pęcherzyków powietrza w masie, a po upieczeniu należy biszkopt studzić powoli, przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Niektórzy stosują również metodę rzucania ciasta z wysokości ok. 20 cm lub studzenia do góry dnem, by zapobiec uciekaniu pęcherzyków powietrza.
Najważniejsze jest dobre wystudzenie biszkoptu nawet przez całą noc, przed rozpoczęciem krojenia, bo w przeciwnym wypadku zacznie się kruszyć i łamać. Ciasto należy podzielić na trzy poziome blaty za pomocą długiego, ostrego noża lub żyłki czy nitki kuchennej. Najpierw zaznacz na obwodzie biszkoptu miejsca cięcia, a następnie owiń nitkę wokół i zaciśnij.
Dżem morelowy jest ważnym elementem ciasta Afrodyta, ponieważ jego kwaskowaty smak przetworów równoważy słodycz biszkoptu i kremu, a także dodaje wilgotności ciastu. Jeśli nie masz morelowego, użyj innego jasnego, kwaskowego dżemu. Świetnie sprawdzą się konfitury z brzoskwiń, porzeczki, ananasa czy cytrusów. Jeśli jest dla ciebie stanowczo zbyt kwaśny, możesz dodać cukier puder w ilości 1-2 łyżeczek, które złagodzą smak.
Masa jest za rzadka, jeśli galaretka była za ciepła podczas dodawania do sera i rozpuściła tłuszcz. Może też być zbyt wodnista. Dlatego zawsze bardzo dobrze schładzaj galaretki i przyrządzaj je z nieco mniejszej ilości wody, niż wynika to z instrukcji na opakowaniu. By ratować ser i śmietanę, można próbować włożyć masę na krótko do lodówki i spróbować ubić ją ponownie, gdy będzie chłodniejsza. Najlepiej sprawdza się tłusty lub półtłusty ser biały przeznaczony na sernik królewski, który jest trzykrotnie mielony. Chudy twaróg może mieć bardziej wodnistą konsystencję i być mniej stabilny.
Przepis sugeruje dodanie śmietanki o zawartości tłuszczu 30%, ale dobrym pomysłem jest zamiana tego składnika na klasyczną kremówkę 36%, która jest stabilniejsza. Całość ubijamy tak samo przez kilka minut, a w efekcie uzyskasz mocniejszą i sztywniejszą masę. Galaretka będzie tu pełniła dodatkową rolę stabilizatora, więc ciasto Afrodyta poradzi sobie nawet z krótkotrwałą, wyższą temperaturą i może być transportowane na rodzinne przyjęcia czy spotkania ze znajomymi.
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 3028
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 143
czyli wspomnienie greckich wakacji
Odsłon: 1177
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 3028
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 143
czyli wspomnienie greckich wakacji
Odsłon: 1177
Składniki
Biszkopt. Obydwie mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiej do miski. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Gdy zaczną gęstnieć wysp cukier. Pod sam koniec dodaj żółtka i wymieszaj za pomocą sylikonowej łopatki.
Połącz mąkę z ubitą pianą i przelej do wyłożonej papierem tortownicy. Biszkopt piecz przez 40 minut w 170 stopniach C.
Masa serowa. Ser dokładnie utrzyj z cukrem. Galaretki rozpuść w 2 szklankach wrzącej wody i daj im przestygnąć. Gdy będą chłodne, połowę wlej do sera i wymieszaj.
Śmietankę ubij na sztywną pianę wraz z cukrem, pod sam koniec wlej drugą część galaretek i miksuj jeszcze przez minutę. Połącz wraz z serem.
Biszkopt podziel na trzy części, dwie o takiej samej grubości, trzecia (spód) nieco cieńsza.
Spód biszkoptu posmaruj marmoladą (1/4 zostaw na górną część). Następnie wyłóż masę serową. Połóż drugą część biszkoptu, posmaruj masą serową i przyłóż ostatnią warstwą ciasta. Jej wierzch posmaruj marmoladą i znowu masą serową. Posyp wiórkami kokosowymi.