Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nieco zmodyfikowany przepis siostry Anastazji na przepyszne ciasto Afrodyta. Biszkopt przygotowaliśmy z 8 jaj i zrezygnowaliśmy z podprażania kokosu. Całość wyszła fenomenalnie.
Tortownica o średnicy 28 cm
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 1704
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7387
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2890
Bób to prawdziwy letni hit – nie tylko smaczny, ale i pełen wartości odżywczy...
Odsłon: 1704
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7387
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2890
Składniki
Biszkopt. Obydwie mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiej do miski. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywną pianę. Gdy zaczną gęstnieć wysp cukier. Pod sam koniec dodaj żółtka i wymieszaj za pomocą sylikonowej łopatki.
Połącz mąkę z ubitą pianą i przelej do wyłożonej papierem tortownicy. Biszkopt piecz przez 40 minut w 170 stopniach C.
Masa serowa. Ser dokładnie utrzyj z cukrem. Galaretki rozpuść w 2 szklankach wrzącej wody i daj im przestygnąć. Gdy będą chłodne, połowę wlej do sera i wymieszaj.
Śmietankę ubij na sztywną pianę wraz z cukrem, pod sam koniec wlej drugą część galaretek i miksuj jeszcze przez minutę. Połącz wraz z serem.
Biszkopt podziel na trzy części, dwie o takiej samej grubości, trzecia (spód) nieco cieńsza.
Spód biszkoptu posmaruj marmoladą (1/4 zostaw na górną część). Następnie wyłóż masę serową. Połóż drugą cześć biszkoptu, posmaruj masą serową i przyłóż ostatnią warstwą ciasta. Jej wierzch posmaruj marmoladą i znowu masą serową. Posyp wiórkami koksowymi.