Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zbliżają się Walentynki, a ty nie masz pomysłu na to, czym zaskoczyć swoją drugą połówkę? Słodki prezent będzie doskonałym rozwiązaniem, a w tej roli wręcz idealnie sprawdzi się efektowne i wyjątkowo smaczne ciasto Amor. Zrób, a z pewnością nie pożałujesz.
Do tego przepisu przyda się kwadratowa forma boku ok. 23 cm.
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 144
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 532
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 580
Dorsz, jest to bardzo smaczna ryba i do tego bardzo zdrowa. Dzisiejsza propoz...
Odsłon: 144
Roladki z tortilli z szynką i serem żółtym zapiekane w piekarniku to ekspreso...
Odsłon: 532
Kostka krakowska to przepis, który trochę na mnie czekał, ponieważ w żadnym s...
Odsłon: 580
Składniki
Przygotuj biszkopt czekoladowy. Białka oddziel od żółtek i ubij je z odrobiną soli. Kiedy będą robić się gęste i sztywne, zacznij dodawać partiami cukier biały i waniliowy. Ubijaj tak długo aż piana będzie błyszcząca i cukier się rozpuści.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj do niej kakao i wymieszaj. Żółtka krótko zmiksuj z ekstraktem waniliowym. Wmieszaj je we wcześniej przygotowaną pianę z białek. Na koniec dodawaj partiami suche składniki, delikatnie mieszając, aby nie napowietrzyć masy.
Przelej ciasto do tortownicy. Nagrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza, piecz około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Odstaw do wystudzenia.
Teraz przygotuj krem czekoladowy. Podziel czekoladę na kawałki. Wlej kwaśną śmietanę do małego rondelka, dorzuć do niej czekoladę. Na małym ogniu podgrzewaj i mieszaj przez cały czas, aż składniki się połączą. Odstaw do ostudzenia.
Ubij śmietanę kremówkę, wyciągając ją prosto z lodówki, powinna być mocno schłodzona. Kiedy będzie gęsta, dodawaj porcjami ostudzoną czekoladę i miksuj aż wszystkie składniki się połączą. Ostrym nożem przekrój biszkopt na pół. Wyłóż krem między dwa blaty ciasta. Udekoruj go na wierzchu konfiturą truskawkową albo malinową oraz świeżymi owocami.