Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zbliżają się Walentynki, a ty nie masz pomysłu na to, czym zaskoczyć swoją drugą połówkę? Słodki prezent będzie doskonałym rozwiązaniem, a w tej roli wręcz idealnie sprawdzi się efektowne i wyjątkowo smaczne ciasto Amor. Zrób, a z pewnością nie pożałujesz.
Do tego przepisu przyda się kwadratowa forma boku ok. 23 cm.
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2079
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 140
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1005
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1176
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12004
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2079
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 140
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1005
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1176
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12004
Składniki
Przygotuj biszkopt czekoladowy. Białka oddziel od żółtek i ubij je z odrobiną soli. Kiedy będą robić się gęste i sztywne, zacznij dodawać partiami cukier biały i waniliowy. Ubijaj tak długo aż piana będzie błyszcząca i cukier się rozpuści.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, dodaj do niej kakao i wymieszaj. Żółtka krótko zmiksuj z ekstraktem waniliowym. Wmieszaj je we wcześniej przygotowaną pianę z białek. Na koniec dodawaj partiami suche składniki, delikatnie mieszając, aby nie napowietrzyć masy.
Przelej ciasto do tortownicy. Nagrzej piekarnik do 170 stopni Celsjusza, piecz około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Odstaw do wystudzenia.
Teraz przygotuj krem czekoladowy. Podziel czekoladę na kawałki. Wlej kwaśną śmietanę do małego rondelka, dorzuć do niej czekoladę. Na małym ogniu podgrzewaj i mieszaj przez cały czas, aż składniki się połączą. Odstaw do ostudzenia.
Ubij śmietanę kremówkę, wyciągając ją prosto z lodówki, powinna być mocno schłodzona. Kiedy będzie gęsta, dodawaj porcjami ostudzoną czekoladę i miksuj aż wszystkie składniki się połączą. Ostrym nożem przekrój biszkopt na pół. Wyłóż krem między dwa blaty ciasta. Udekoruj go na wierzchu konfiturą truskawkową albo malinową oraz świeżymi owocami.