Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na ciasto biała dama z brzoskwiniami, serkiem philadelphia i kokosem. Ciasto jest na biszkopcie, przełożone kremem z brzoskwiniami i posypane prażonymi wiórkami kokosowymi. Ciasto jest delikatne w smaku.
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 9
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 9
Składniki
Biszkopt. Wszystkie składniki na biszkopt powinny mieć pokojową temperaturę. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Gdy powstanie piana wsypujemy cukier. Miksujemy na najwyższych obrotach miksera około 12-15 minut, aż cukier dobrze się rozpuści, a masa zrobi się błyszcząca. Następnie, miksując już na najniższych obrotach miksera, dodajemy jajka (tak po jednym), oraz aromat pomarańczowy. Miksujemy krótko do połączenia się składników. W 2-3 partiach wsypujemy przesiane obie mąki i mieszamy delikatnie szpatułką. Przelewamy do foremki 24x24cm. wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Pieczemy w funkcji góra-dół w 170 ℃ / 40 min. Upieczony i wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 blaty.
Brzoskwinie. Brzoskwinie odcedzamy i pozostawiamy na durszlaku aby odciekły lub wycieramy je ręcznikiem papierowym. Odcedzonego soku z puszki nie wylewamy (będzie potrzebny do zrobienia ponczu) Brzoskwinie kroimy na małe kawałki.
Poncz. Sok z puszki po brzoskwiniach łączymy z wodą.
Krem. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i pozostawiamy do wystudzenia. kremówkę, serek philadelphia i serek waniliowy miksujemy razem, aż powstanie gęsta masa. Dodajemy cukier puder, a na końcu wlewamy wystudzoną żelatynę. Miksujemy do połączenia składników.
Składanie ciasta. Jeden blat biszkoptu wsadzamy do foremki i nasączamy go połową ponczu. Wykładamy 1 część kremu. Układamy pokrojone brzoskwinie i przykrywamy je 2 częścią kremu. Przykrywamy drugim biszkoptem i nasączamy resztą ponczu. Kładziemy ostatnią warstwę kremu, wyrównujemy i wygładzamy. Wstawiamy ciasto do lodówki.
Posypka kokosowa. Na patelni roztapiamy masło z cukrem i wsypujemy wiórki kokosowe. Smażymy na średnim ogniu ciągle mieszając, żeby się nie przypaliły. Gdy się zarumienią odstawiamy do lekkiego przestudzenia, a następnie wykładamy na ciasto. Wstawiamy ciasto do lodówki na minimum 4 godziny, a najlepiej zostawić na noc.