Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj przepis na pyszne i łatwe ciasto biszkoptowe na budyniach z galaretką i truskawkami. Ciasto jest lekkie, z dużą ilością truskawek, idealne do kawki, polecam :-).
Przepis na pieczone roladki drobiowe zawijane w plastry policzków wieprzowych...
Odsłon: 45
Przepyszny i chrupiący schabowy podany z ziemniakami, koperkiem i sałatą z wł...
Odsłon: 378
Przepis na pieczone roladki drobiowe zawijane w plastry policzków wieprzowych...
Odsłon: 45
Przepyszny i chrupiący schabowy podany z ziemniakami, koperkiem i sałatą z wł...
Odsłon: 378
Składniki
Blachę o wymiarach 20 cm x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 160 stopni C (funkcja góra - dół). Truskawki umyć, usunąć szypułki i odsączyć na sitku. Mąkę, budynie, proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Gdy piana będzie sztywna, stopniowo dodawać cukier i miksować około 10 minut. Następnie dodać żółtka i wymieszać delikatnie łyżką (u mnie drewniana). Pod koniec dodawać w trzech etapach mąkę przesianą z proszkiem i budyniem, za każdym razem dokładnie wymieszać łyżką. Gotowe ciasto przelać do blachy, wyrównać i piec w nagrzanym piekarniku 45 - 50 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i zostawić w blaszce do wystudzenia.
Do pół szklanki ciepłej wody dodać sok z cytryny, cukier wanilinowy i dokładnie wymieszać. Galaretki wsypać do większej miski, zalać 3 szklankami wrzątku i wymieszać. Ostudzić, włożyć do lodówki do momentu, aż zacznie tężeć. Ostudzony biszkopt dokładnie naponczować. Na biszkopt wyłożyć truskawki i zalać je tężejącą się galaretką. Włożyć do lodówki na minimum 3 godziny (najlepiej na całą noc). Smacznego!