Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto "Bomba czekoladowa" to szybkie i efektowne ciasto bez pieczenia. Przygotowanie tego deseru nie zajmuje dużo czasu. Nie jest również czasochłonne. Jest to pewnego rodzaju tort, tylko odwrócony. Nadzienie przygotowałam z bitej śmietany. wiem jest to kaloryczny dodatek, ale przez to oszczędzamy czas. Przecież na tym nam zależy. Tak naprawdę najdłużej nam się schodzi tylko z oczekiwaniem na schłodzenie tego deseru. Takie ciasto doskonale sprawdza się na różnych dziecięcych przyjęciach.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 517
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 292
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9788
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1146
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4506
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 517
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 292
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9788
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1146
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4506
Składniki
300 ml zimnej śmietany 30% ubijamy na sztywno. Dodajemy kakao, 100 g cukier puder i 10 g śmietanfixu. Miksujemy. 200 ml zimnej śmietany 30% ubijamy na sztywno. Dodajemy 100 g cukru pudru i 10 g śmietanfixu. Miksujemy. Okrągłą miskę wypełniamy folią spożywczą. Boki formy układamy jednym, blatem biszkoptowym przyciętym odpowiednio do formy. W środek formy smarujemy krem kakaowy. Następnie smarujemy krem śmietankowy. Na wierzchu układamy drugi blat biszkoptowy przycięty do formy. Chłodzimy dwie godziny. Ostrożnie wyjmujemy ciasto z formy. Zdejmujemy folię spożywczą. Czekoladę łamiemy na kawałki. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Rozpuszczoną czekolada polewamy wierzch ciasta.
Zapraszam na mojego bloga!