Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto brazylijskie"
Składniki
Banany obierz, rozgnieć dokładnie widelcem. Orzechy drobno posiekaj, czekoladę zetrzyj na tarce. Do miski przesiej mąkę, dodaj sodę, wymieszaj łyżką. Następnie dodaj miękki tłuszcz, jajka, kefir, miód oraz rozgniecione banany. Zmiksuj, aż ciasta dokładnie się połączą. Na koniec dodaj posiekane orzechy oraz czekoladę, krótko zmiksuj.
Prostokątną foremkę (keksówkę) posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Wlej przygotowane ciasto, wierzch wyrównaj łyżką. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C, włóż blaszkę z ciastem, piecz około 40 min do tzw. suchego patyczka. Wystudź w uchylonym piekarniku.
W rondelku podgrzej śmietankę. Gdy zacznie wrzeć, zdejmij z ognia, dodaj połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i mieszaj, aż się rozpuści. Wystudzone ciasto udekoruj tężejącą polewą i posyp orzechami.
60 minut. Porcja: 340 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie