Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wczoraj upiekłam ciasto, przepis na to właśnie ciasto mam od mojej cioci. Nazwa pochodzi od tego że jest czarne i dlatego że dodaje się do niego najprostsze składniki jakie zazwyczaj mamy w domu. Uwielbiam piec ciasta a zwłaszcza jak mi wyjdą za pierwszym razem bez zakalca. Powiem wam że rodzinie bardzo smakowało ciasto.
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 19
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 48
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 43
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 858
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 189
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 19
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 48
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 43
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 858
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 189
Składniki
Do miski wbić całe jajka, wsypać cukier i na najwyższych obrotach miksera zmiksować na pulchną masę czyli tak zwany kogel mogel.
Jak już mamy dobrze zmiksowaną masę jajeczną wtedy wsypać mąkę, wsypać sodę i proszek do pieczenia, wlać mleko oraz olej i ocet dodać całe powidła śliwkowe. Całość również zmiksować zaczynając od małych obrotów miksera a kończąc na najwyższych do uzyskania jednolitej masy.
Gotowe ciasto przelać do formy 40 na 12 wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. W międzyczasie nastawić piekarnik na 180 stopni i nagrać go przez 10 minut, w czasie nagrzewania się piekarnika obrać jabłka, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w cienkie plasterki. Ułożyć na przygotowanym cieście i posypać jabłka cukrem wymieszanym z cynamonem.
Robiąc to ciasto zapachniało mi świętami. Wyszło bardzo fajne wilgotne i smaczne. Jest tak dobre że znika w mgnieniu oka. Moim zdaniem to ciasto może być również na święta wystarczy przełożyć je powidłami śliwkowymi bo w smaku przypomina piernik. Jabłka można pominąć.