Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste ciasto ucierane z dodatkiem budyniu,na masełku. Prawdziwy babciny placek ze śliwkami i kruszonką. Każda gospodyni, nawet niedoświadczona poradzi sobie z nim doskonale. Ciasto zawsze się udaje, jest przepyszne i ekspresowe w wykonaniu.
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 210
Dzień dobry moi mili właśnie zaczyna się sezon rabarbarowy i właśnie dlatego...
Odsłon: 65
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 120
Kurczak w sosie miodowo-czosnkowym to doskonała propozycja na obiad – szybka,...
Odsłon: 43
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 210
Dzień dobry moi mili właśnie zaczyna się sezon rabarbarowy i właśnie dlatego...
Odsłon: 65
Masz ochotę na pizzę, ale szukasz lżejszej i szybszej opcji? Ten przepis na p...
Odsłon: 120
Kurczak w sosie miodowo-czosnkowym to doskonała propozycja na obiad – szybka,...
Odsłon: 43
Składniki
Foremkę kwadratową o boku 20 lub 22 cm (jeśli chcemy by ciasto było wyższe bierzemy mniejszą foremkę) wykładamy na dnie i po bokach papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 °C. Wszystkie składniki kruszonki wrzucamy do miski. Rozdrabniamy je rękami do konsystencji żwirku i odkładamy do lodówki. Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i pozbawiamy pestek.
Do misy miksera wbijamy jajka, dajemy szczyptę soli i cukier. Mieszamy mikserem około 3 minuty- nie dłużej. Następnie wlewamy roztopione i przestudzone masło, krótko mieszamy. Teraz wsypujemy porcjami suche składniki uprzednio połączone i przesiane. Gotowe ciasto przelewamy do foremki, układamy na nim śliwki, zawsze skórką na ciasto i posypujemy kruszonką. Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy 50 minut. Po tym czasie wyjmujemy je i odstawiamy do całkowitego przestudzenia.
Ciasto budyniowe ze śliwkami i kruszonką gotowe!