Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puchaty biszkopt o smaku cappucino a na nim warstwa aromatycznego kremu wiśniowego z zanurzonymi delicjami. Ciasto wieńczy delikatna warstwa kawowego kremu - obłoczek o smaku cappucino, fantazyjnie obsypany wiórkami czekolady.
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 40587
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 424
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 207
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 387
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9318
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 40587
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 424
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 207
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 387
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9318
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywna masę. Dodajemy po łyżce cukru i miksujemy do jego rozpuszczenia. Do masy dodajemy po jednym żółtku i miksujemy jeszcze kilka minut. Mąki i kakao wraz z proszkiem i cappucino przesiewamy, dodajemy do masy jajecznej, wlewamy olej i mieszamy. Blaszkę wielkości kartki a4 wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy biszkopt. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut.
Z soku odlewamy 1/2 szklanki i zagotowujemy. Do mniejszej części soku dodajemy przesiane mąki i cukier. Mieszamy aż do pozbycia się wszelich grudek. Gdy sok zacznie wrzeć wlewamy przygotowaną mieszankę i gotujemy aż całość zgęstnieje. Do gorącej masy wsypujemy galaretkę i studzimy. Miękkie masło miksujemy na puch i dodajemy po łyżce wystudzonej wiśniowej masy. Krem wykładamy na upieczony i wystudzony biszkopt.
Śmietankę dobrze chłodzimy. Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy an niewielkim palniku. Jogurt mieszamy z cappucino, proponuję przesiać je przez sitko, aby wyłapać ewentualne grudki. Schłodzona śmietankę ubijamy wraz z cukrem, na końcu mieszamy z jogurtem i cappucino. Kilka łyżek masy mieszamy z żelatyną a następnie dodajemy do reszty. Natychmiast wykładamy na delicje. Do dekoracji możemy zrobić falki grzebieniem, ewentualnie zwykłym widelcem.
Ciastka należy rozłożyć na przygotowanym i rozsmarowanym kremie wiśniowym, a następnie przykryć kremem cappucino. Gotowe ciasto posypujemy siekana lub startą czekoladą. Wkładamy do lodówki na 2 - 3 godziny. U mnie ciasto chłodziło się na dworze (zaleta zimy).