Pyszne ciasto ze zdrowymi składnikami. Zawsze można rozgrzeszyć się, że to wcale nie puste kalorie ;) W mig znika ze stołu.
Ciasto cukiniowe z bakaliami
Składniki
- 1,5 szklanki cukini startej na tarce o grubych oczkach
- 1,5 szklanki mąki
- 0,75 szklanki cukru
- 3 jajka
- 0,5 szklanki oleju
- cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- bakalie (u mnie: orzechy włoskie, migdały, żurawina, rodzynki, pestki dyni)
- 0,75 tabliczki mlecznej czekolady
Składniki
- 1,5 szklanki cukini startej na tarce o grubych oczkach
- 1,5 szklanki mąki
- 0,75 szklanki cukru
- 3 jajka
- 0,5 szklanki oleju
- cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- bakalie (u mnie: orzechy włoskie, migdały, żurawina, rodzynki, pestki dyni)
- 0,75 tabliczki mlecznej czekolady

Etapy przygotowania
Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać olej. Miksować. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, cynamonem i gałką muszkatołową. Miksować. Na koniec dodać startą cukinię na tarce o grubych oczkach i bakalie. Wymieszać łyżką. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 50 minut. Po upieczeniu ostudzić ciasto. Zrobić polewę: czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać ciasto. Gotowe!
Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 513

Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 166
Ostatnio komentowane przepisy

Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 513

Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 166



Składniki
- 1,5 szklanki cukini startej na tarce o grubych oczkach
- 1,5 szklanki mąki
- 0,75 szklanki cukru
- 3 jajka
- 0,5 szklanki oleju
- cukier wanilinowy
- 1 łyżeczka kakao
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- bakalie (u mnie: orzechy włoskie, migdały, żurawina, rodzynki, pestki dyni)
- 0,75 tabliczki mlecznej czekolady
Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodać olej. Miksować. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, cynamonem i gałką muszkatołową. Miksować. Na koniec dodać startą cukinię na tarce o grubych oczkach i bakalie. Wymieszać łyżką. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 50 minut. Po upieczeniu ostudzić ciasto. Zrobić polewę: czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać ciasto. Gotowe!