Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 55
Szybkie i proste muffinki z egzotycznymi owocami - mango i ananasem oraz doda...
Odsłon: 17
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 297
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1400
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 55
Szybkie i proste muffinki z egzotycznymi owocami - mango i ananasem oraz doda...
Odsłon: 17
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 297
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1400
Składniki
Margarynę z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę. Następnie dodawać na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i po jednym jajku. Ciasto podzielić na 3 równe części i upiec 3 placki w kwadratowych formach 20 x 20 cm. Ja nie miałam takich kwadratowych foremek, więc podzieliłam na dwie części i upiekłam 2 placki w tradycyjnej prostokątnej formie. Ciasta piec ok. 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C. Placki po upieczeniu wystudzić.
Przygotować masę: do garnka wlać 2 szklanki wody i cukier. Zagotować. Z cytryn zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. W misce wymieszać żółtka ze skórką i sokiem z cytryn oraz z mąką ziemniaczaną. Do gotującej wody z cukrem wlać przygotowaną mieszankę cytrynową. Mieszać cały czas, aż masa zgęstnieje i zacznie się gotować. Zestawić z ognia i lekko wystudzić. Jeszcze ciepłą masą przełożyć placki. Wierzch ciasta można udekorować lukrem i wiórkami skórki cytrynowej.