Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Z prostych i szybkich ciast polecam ciasto cytrynowe. Lekkie i puszyste, o pięknym, żółtym kolorze dzięki dodatkowi mąki kukurydzianej. Oczywiście mąkę kukurydzianą można zastąpić zwykłą. Polecam!
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2250
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1357
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 510
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3517
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1165
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2250
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1357
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 510
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3517
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 1165
Składniki
Mąkę mieszamy z mąką kukurydzianą, solą oraz proszkiem do pieczenia. Masło miksujemy z cukrem, aż powstanie puszysta, jasna masa. Dodajemy po 1 jajku, po każdym miksując ciasto około minuty. Dodajemy ekstrakt z wanilii i skórkę z cytryny. Następnie dodajemy po 1 łyżce mieszankę suchych składników. Na końcu wlewamy sok z cytryny i miksujemy do połączenia składników. Tortownicę natłuszczamy i obsypujemy lekko mąką. Ciasto przekładamy do formy (tortownica 24cm lub mała keksówka), wyrównujemy powierzchnię. Pieczemy do suchego patyczka około 40-45 minut w 175 stopniach (u mnie z termoobiegiem). Po wystudzeniu ciasto dekorujemy lukrem lub cukrem pudrem.