Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie ucierane ciasto cytrynowo-makowe. Jest tak proste, że nie może się nie udać. Wystarczy w odpowiedniej kolejności zmiksować składniki w misce, przelać je do formy i wstawić do piekarnika. Po upieczeniu ciasto ma piękny żółty kolor i cytrynowy zapach. Gotowy wypiek możecie udekorować lukrem i makiem lub polewą czekoladową.
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10110
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2735
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1859
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 718
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3953
rewelacyjne ciasteczka-markizy kakaowe z kremem maślanym. Ciasto na te ciaste...
Odsłon: 10110
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 2735
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 1859
W czasie wakacji obowiązkowo muszą być pierogi z jagodami.
Odsłon: 718
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3953
Składniki
Do miski wbij jajka. Dodaj cukier. Składniki zmiksuj na puszystą masę.
Cytrynę przekrój na pół. Wyciśnij sok.
Do masy jajecznej dodaj sok z cytryny i olej. Składniki wymieszaj. Na koniec dodaj mąkę, proszek do pieczenia i mak. Składniki mieszaj do połączenia.
Keksówkę wyściel papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy. Ciasto cytrynowo-makowe wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na koło 35-40 minut. Piecz co suchego patyczka.
Przygotuj lukier. Sok z cytryny połącz z cukrem pudrem. Jeśli lukier wyjdzie zbyt gęsty, dodaj kilka kropel wody. Natomiast jeśli wyjdzie zbyt rzadki, dodaj odrobinę cukru pudru.
Upieczone, wystudzone ciasto cytrynowo-makowe udekoruj lukrem i prósz makiem.