Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie ucierane ciasto cytrynowo-makowe. Jest tak proste, że nie może się nie udać. Wystarczy w odpowiedniej kolejności zmiksować składniki w misce, przelać je do formy i wstawić do piekarnika. Po upieczeniu ciasto ma piękny żółty kolor i cytrynowy zapach. Gotowy wypiek możecie udekorować lukrem i makiem lub polewą czekoladową.
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 59
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 118
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10344
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 113
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1010
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 59
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 118
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10344
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 113
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1010
Składniki
Do miski wbij jajka. Dodaj cukier. Składniki zmiksuj na puszystą masę.
Cytrynę przekrój na pół. Wyciśnij sok.
Do masy jajecznej dodaj sok z cytryny i olej. Składniki wymieszaj. Na koniec dodaj mąkę, proszek do pieczenia i mak. Składniki mieszaj do połączenia.
Keksówkę wyściel papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy. Ciasto cytrynowo-makowe wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na koło 35-40 minut. Piecz co suchego patyczka.
Przygotuj lukier. Sok z cytryny połącz z cukrem pudrem. Jeśli lukier wyjdzie zbyt gęsty, dodaj kilka kropel wody. Natomiast jeśli wyjdzie zbyt rzadki, dodaj odrobinę cukru pudru.
Upieczone, wystudzone ciasto cytrynowo-makowe udekoruj lukrem i prósz makiem.