Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie ucierane ciasto cytrynowo-makowe. Jest tak proste, że nie może się nie udać. Wystarczy w odpowiedniej kolejności zmiksować składniki w misce, przelać je do formy i wstawić do piekarnika. Po upieczeniu ciasto ma piękny żółty kolor i cytrynowy zapach. Gotowy wypiek możecie udekorować lukrem i makiem lub polewą czekoladową.
Mięso z piersi kurczaka, do tego ziemniaki i sos pieczarkowy, to danie idealn...
Odsłon: 74
Mają niesamowity smak i aromat. Lubię takie pierniczki bez żadnych dodatków w...
Odsłon: 39
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 9817
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 68
Przepyszne kanapeczki we włoskim stylu. Świetne na rodzinne uroczystości na ś...
Odsłon: 28
Szaszłyki z piersi kurczaka smażone z dużą ilością cebuli. Przyrządzimy je na...
Odsłon: 133
Mięso z piersi kurczaka, do tego ziemniaki i sos pieczarkowy, to danie idealn...
Odsłon: 74
Mają niesamowity smak i aromat. Lubię takie pierniczki bez żadnych dodatków w...
Odsłon: 39
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 9817
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 68
Przepyszne kanapeczki we włoskim stylu. Świetne na rodzinne uroczystości na ś...
Odsłon: 28
Szaszłyki z piersi kurczaka smażone z dużą ilością cebuli. Przyrządzimy je na...
Odsłon: 133
Składniki
Do miski wbij jajka. Dodaj cukier. Składniki zmiksuj na puszystą masę.
Cytrynę przekrój na pół. Wyciśnij sok.
Do masy jajecznej dodaj sok z cytryny i olej. Składniki wymieszaj. Na koniec dodaj mąkę, proszek do pieczenia i mak. Składniki mieszaj do połączenia.
Keksówkę wyściel papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy. Ciasto cytrynowo-makowe wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na koło 35-40 minut. Piecz co suchego patyczka.
Przygotuj lukier. Sok z cytryny połącz z cukrem pudrem. Jeśli lukier wyjdzie zbyt gęsty, dodaj kilka kropel wody. Natomiast jeśli wyjdzie zbyt rzadki, dodaj odrobinę cukru pudru.
Upieczone, wystudzone ciasto cytrynowo-makowe udekoruj lukrem i prósz makiem.