Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie ucierane ciasto cytrynowo-makowe. Jest tak proste, że nie może się nie udać. Wystarczy w odpowiedniej kolejności zmiksować składniki w misce, przelać je do formy i wstawić do piekarnika. Po upieczeniu ciasto ma piękny żółty kolor i cytrynowy zapach. Gotowy wypiek możecie udekorować lukrem i makiem lub polewą czekoladową.
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 2214
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 121
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 2214
Nigdy wcześniej nie łączyłam truskawek z pomarańczą, ale pierwszy raz okazał...
Odsłon: 121
Składniki
Do miski wbij jajka. Dodaj cukier. Składniki zmiksuj na puszystą masę.
Cytrynę przekrój na pół. Wyciśnij sok.
Do masy jajecznej dodaj sok z cytryny i olej. Składniki wymieszaj. Na koniec dodaj mąkę, proszek do pieczenia i mak. Składniki mieszaj do połączenia.
Keksówkę wyściel papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy. Ciasto cytrynowo-makowe wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na koło 35-40 minut. Piecz co suchego patyczka.
Przygotuj lukier. Sok z cytryny połącz z cukrem pudrem. Jeśli lukier wyjdzie zbyt gęsty, dodaj kilka kropel wody. Natomiast jeśli wyjdzie zbyt rzadki, dodaj odrobinę cukru pudru.
Upieczone, wystudzone ciasto cytrynowo-makowe udekoruj lukrem i prósz makiem.