Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Czarny Las składa się z ciemnego biszkoptu, dwóch puszystych kremów: czekoladowego i śmietankowego oraz soczystych wiśni. Jest tak dobre, że można się nim rozkoszować bez końca. Sprawdzi się jako urodzinowy tort oraz smaczny deser serwowany podczas rodzinnych przyjęć i uroczystości. Zobaczcie, jak odtworzyć ten przepis w swojej kuchni!
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 33
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 109
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 33
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 109
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier, następnie żółtka. Do ubitej masy jajecznej dodajemy wodę, olej, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Wszystko razem delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników.
Tortownicę o średnicy 26 - 30 cm wyścielamy papierem do pieczenia. Przelewamy surowe ciasto do formy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 30 min (grzałka góra-dół) do suchego patyczka.
Upieczony biszkopt studzimy przez około 10-15 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Następnie wyciągamy formę z piekarnika. Ostygnięty biszkopt wyciągamy z tortownicy i przecinamy go wzdłuż, tak aby powstały dwa, równej wysokości blaty ciasta.
W misce przygotowujemy poncz do nasączenia biszkoptu. Kompot z wiśni łączymy z wodą. Gotową mieszanką nasączamy spód ciasta.
Zabieramy się za krem czekoladowy: gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy na bok do ostygnięcia.
Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach gorącej wody. Odstawiamy do wystudzenia.
Do wysokiej miski przelewamy słodką śmietankę i miksujemy na początku na małych obrotach, następnie stopniowo zwiększamy moc miksera. Do bitej śmietany dodajmy serek mascarpone oraz cukier puder. Wszystko razem mieszamy. Małym strumieniem wlewamy rozpuszczoną, gorzką czekoladę. Krem mieszamy do połączenia składników. Na sam koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę i ponownie mieszamy.
Gotowym kremem czekoladowym smarujemy spód ciasta. Wydrylowane wiście z kompotu zatapiamy w kremie. Na górę kładziemy drugi blat ciasta, który następnie nasączamy pozostałą częścią ponczu. Ciasto wkładamy do lodówki.
Zabieramy się za masę śmietankową. W pierwszej kolejności rozpuszczamy żelatynę i odstawiamy ją na bok do wystudzenia.
Do wysokiego naczynia przelewamy śmietankę kremówkę, ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i przestudzoną żelatynę. Wszystko mieszamy.
Ciasto wyciągamy z lodówki. Boki i górę ciasta smarujemy bitą śmietaną.
Pół tabliczki gorzkiej czekolady ścieramy na tarce. Ciasto Czarny Las dekorujemy startą czekoladą, bitą śmietaną i wiśniami z kompotu. Deser przechowujemy w lodówce.