Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kawałka tego wyśmienicie czekoladowego ciasta nie odmówi nikt. Zresztą, któż nie uległby przed kunsztem Czarownego Cezarego? Ciasto zawiera wilgotny i aromatyczny biszkopt czekoladowy oraz bogaty śmietanowo-czekoladowy krem. Deser możesz przygotować na każdą okazję – dla własnej przyjemności lub oczarowania swoich gości.
Zapiekanka brokułowa z kurczakiem, serem i pomidorami to bardzo pyszna i zdro...
Odsłon: 22012
Zapiekanka brokułowa z kurczakiem, serem i pomidorami to bardzo pyszna i zdro...
Odsłon: 22012
Składniki
Zacznij pracę od przygotowania kremu. Czekoladę posiekaj ostrym nożem i umieść w misce. W średnim garnku połącz śmietanę, miód i sól, dodaj ekstrakt waniliowy. Mieszankę zagotuj, wyłącz palnik, wsyp do śmietany czekoladę i wymieszaj do rozpuszczenia. Przykryj garnek z masą folią i zostaw do zastygnięcia na około 6 godzin. Możesz też lekko wystudzić masę, po czym włożyć ją do lodówki i poczekać, aż zesztywnieje (mieszaj krem co 20-30 minut).
Przygotuj tortownicę o średnicy ok. 23 cm i wyłóż papierem do pieczenia. Przygotuj biszkopt. W misce przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. W misie robota kuchennego utrzyj masło z cukrem i jajkami na puszystą masę. Na zmianę dodawaj maślankę z kawą i sypkie składniki. Dodaj ekstrakt. Wymieszaj do całkowitego połączenia, po czym przełóż ciasto do foremki. Wstaw do pieca nagrzanego do 180°C i piecz 35-40 minut. Po upieczeniu wystudź biszkopt na kratce. Gdy placek będzie całkowicie zimny, ostrym nożem przekrój go na dwie lub trzy części.
Przystąp do złożenia ciasta. Ułóż dolny blat na obrotowej paterze i wyłóż pierwszą warstwę schłodzonego kremu. Powtórz czynność z drugim plackiem. Posmaruj kremem wierzch i boki tortu. Wstaw ciasto do lodówki na 30 minut. W tym czasie rozpuść czekolady na polewę w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Dodaj masło lub mleko i wymieszaj. Polej polewą ciasto i ponownie włóż do lodówki. Po godzinie możesz podawać.