Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na czekoladowe z kremem budyniowo-śmietanowym.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 809
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8872
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1307
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10493
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4736
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 809
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8872
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1307
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10493
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4736
Składniki
Przygotowanie bazy biszkoptu Olej, wodę oraz cukier i kakao podgrzewać na małym ogniu aż cukier całkowicie się rozpuści. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Przygotowanie ciasta Jajka do biszkoptu nie powinny być prosto z lodówki. Z białek ubić pianę na sztywno, następnie dodajemy cukier wanilinowy oraz cukier. Do ubitej piany z cukrem dodajemy po jednym żółtku. Gdy już dodamy wszystkie żółtka zmniejszamy moc miksera i małym strumieniem dodajemy przestudzoną bazę biszkoptu. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz sodą i małymi partiami dodajemy do ciasta. Szpatułką wszystko dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto wylewamy do formy (25x35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 40-45 minut w temperaturze 180 stopni, lub do tak zwanego suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy przy uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu przekroić ciasto (na placki 1/3 i 2/3 ).
Przygotowanie masy Część mleka odlać aby rozpuścić proszek, pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozpuszczony proszek w pozostałym mleku. Mieszając gotujemy aż budyń zgęstnieje. Ugotowany budyń odstawiamy do wystudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości zimnej wody, odstawiamy na ok 10 minut. Po upływie tego czasu rozpuszczany żelatynę w kąpieli wodnej (pokazane na filmie). Wystudzony budyń miksujemy z płyną żelatyną (żelatynę wlewamy małym strumieniem). Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Ubitą śmietankę dodajemy do budyniu i mieszamy szpatułką (dodajemy na kilka porcji). Składanie ciasta Biszkopt o grubości 2/3 kładziemy na spód, smarujemy go dżemem, na dżem wykładamy masę (zostawiamy ok 3-4 łyżki). Posypujemy wiórkami czekolady i wiórkami kokosowymi, na to kładziemy drugi kawałek biszkoptu (1/3 ). Smarujemy pozostała masą obficie posypujemy wiórkami czekoladowymi i wiórkami kokosowymi. Odstawiamy do stężenia na kilka godzin.