Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasto czekoladowe z piankami"
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5261
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 830
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11680
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5046
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1289
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5261
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 830
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11680
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5046
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1289
Składniki
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, a następnie po jednym żółtku. Cały czas ubijamy. Mąkę i kakao łączymy z masą. Formę natłuszczamy i wlewamy do niej ciasto. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 190oC ok. 25 minut.
Zaparzamy kawę, studzimy i mieszamy z likierem czekoladowym.
Piana czekoladowa: 200 ml śmietany podgrzewamy, dodajemy połamaną czekoladę. Mieszamy do rozpuszczenia. Nie gotujemy. Studzimy i wstawiamy do lodówki na mniej więcej 3 godziny. Pozostałe 150 ml śmietany ubijamy na sztywno i dodajemy stopniowo masę czekoladową.
Piana śmietanowa: Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder i mascarpone. Miksujemy.
Biszkopt pozostawiamy w blasze. Nasączamy mieszanką kawy i likieru. Wykładamy połowę piany śmietanowej, wygładzamy. Wykładamy pianę czekoladową. Nakładamy drugą połowę piany śmietanowej. Wygładzamy i zdobimy według uznania.
Czas przygotowania 70 minut. Cena porcji ok. 2,50 zł
Wartość odżywcza porcji 560 kcal Białko 16 g/Tłuszcz 39 g/Węglowodany 55 gŹródło: Rewia