Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Ciasto czekoladowo-kokosowe"
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 164
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 263
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 164
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 263
Składniki
Utrzyj 300 g masła ze szczyptą soli oraz cukrem waniliowym i 300 g cukru. Kiedy masa będzie puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijaj do niej jajka. Mąkę przesiej z kakao i proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypuj do ucieranej masy. Dodaj kwaśną śmietanę. Wymieszaj mikserem.
Blachę o wymiarach 35 x 40 cm posmaruj tłuszczem. Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz 20 minut. Potem wystudź.
Pozostałe masło stop. Mleko zagotuj ze śmietaną kremówką. Wsyp kaszkę. Mieszając, gotuj dalej, aż masa zgęstnieje. Dodaj do niej stopione masło i 300 g kokosa.
Krem kokosowy rozsmaruj na czekoladowym spodzie. Wystudź. Gorzką czekoladę stop wraz z olejem. Wierzch ciasta posmaruj zrobioną polewą. Ozdób pralinkami, a także resztą wiórków z kokosa. Czas przygotowania: 60 minut, Cena porcji: ok. 2,50 zł. Kalorie: porcja 490 kcal.Źródło: Na żywo