Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto czereśniowe"
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5800
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 291
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5800
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 291
Składniki
Posiekać mąkę z zimnym masłem. Dodać 2 żółtka i jajko, olej, sól i cukier. Szybko zagnieść ciasto, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki. Schładzać przez minimum 1 godzinę.
Czereśnie umyć, osuszyć, wydrylować. 1/3 szklanki soku wymieszać z mąką ziemniaczaną, resztę soku zagotować z cukrem. Do gotującego się soku dodać ten rozmieszany z mąką i gotować, aż masa zgęstnieje. Wsypać czereśnie, doprowadzić do wrzenia i szybko zdjąć z ognia. Przestudzić.
2/3 ciasta rozwałkować, wyłożyć na natłuszczoną i oprószoną mąką formę, podpiec na złoto w nagrzanym do 200oC piekarniku. Wyłożyć masę, udekorować resztą ciasta, posmarować je rozmąconym żółtkiem i piec jeszcze 15 minut.
ok. 120 minutŹródło: Twoje Imperium