Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na ciasto czeskie moja mama dostała od swojej koleżanki . Od tego momentu jest to ciasto, które często gości u mnie na stole. Przygotowuje je na różne ważne uroczystości lub przyjęcia. Ciasto czeskie często mylone jest z miodownikiem. Jednak w tym wypieku bazę stanowi masa budyniowa , a nie krem na bazie kaszy manny. Co by nie mówić obydwa ciasta są przepyszne. Jednak moim faworytem jest ciasto czeskie. Pyszne miodowe ciasto przełożone kremem budyniowym. Wypiek dodatkowo z bogaciłam powidłami, które w naturalny sposób przełamują słodkość ciasta. Polecam!
Przepis dnia
Malfatti to włoskie małe kluseczki przeważnie ze szpinakiem i serem, polane s...
Odsłon: 190
Delikatna biała pizza z ziemniakami, gotowaną szynką Prosciutto cotto i pesto...
Odsłon: 104
Jesienna rozgrzewająca potrawa.
Odsłon: 227
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 2176
Warzywne smakowitości. Połączenie smaku orzechów włoskich, granatu i kolendry...
Odsłon: 79
Temu smaku nie oprze się nikt, wypróbuj i przekonaj się. To wyjątkowo aromaty...
Odsłon: 46
Przepis dnia
Malfatti to włoskie małe kluseczki przeważnie ze szpinakiem i serem, polane s...
Odsłon: 190
Delikatna biała pizza z ziemniakami, gotowaną szynką Prosciutto cotto i pesto...
Odsłon: 104
Jesienna rozgrzewająca potrawa.
Odsłon: 227
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 2176
Warzywne smakowitości. Połączenie smaku orzechów włoskich, granatu i kolendry...
Odsłon: 79
Temu smaku nie oprze się nikt, wypróbuj i przekonaj się. To wyjątkowo aromaty...
Odsłon: 46
Składniki
Ciasto: Mąkę, sodę przesiać. Dodać miód, mleko, jajko, żółtko i margarynę. Zagnieść ciasto. Chłodzić minimum 3 godziny. Ciasto podzielić na trzy części. Rozwałkować na wielkość formy do pieczeń. Każdy blat ciasta upiecz oddzielnie w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut. Wystudź. Krem budyniowy: 500 ml mleka zagotuj z cukrem i masłem. W pozostałym mleku rozmieszaj obie mąki i budyń. Do gotującego się mleka wlej mieszankę. Gotuj do uzyskania gęstego budyniu. Wystudź. Zimne blaty przełóż najpierw powidłami, a następnie zimnym kremem. Dowolnie ozdobić. Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia.