Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zaserwuj to zaskakujące ciasto, a goście na pewno poproszą o dokładkę. Ciasto Czeszka ma dwóch bohaterów: kawałki czekolady w strukturze ciasta oraz soczyste wiśnie na wierzchu. To właśnie dzięki temu połączeniu wypiek jest tak wyjątkowy i smaczny.
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 26
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 36
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 60
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2706
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 110
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 26
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 36
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 60
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2706
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 110
Składniki
Jeśli używasz czekolady, a nie gotowych chipsów, zacznij pracę od drobnego posiekania tabliczki. Potrzebujesz około 3 łyżek. Włóż czekoladowe wiórki do zamrażarki. Z chipsami postąp tak samo. Dzięki temu czekoladowe okruszki nie rozpuszczą się podczas pieczenia, a ich forma będzie wyczuwalna.
Następnie oddziel biała od żółtek i ubij je na sztywną pianę, utrwal cukrem. Po czym dodawaj po jednym żółtku, by uzyskać jasny i puszysty krem. Wymieszaj proszek do pieczenia z mąką i przesiej. Dodawaj po łyżce mieszanki mącznej na zmianę z mlekiem. Zmiksuj gładkie ciasto. Następnie dodaj zmrożone chipsy czekoladowe i delikatnie wymieszaj ciasto łyżką. Wlej do formy (ok. 23 × 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 35 minut.
Jeśli masz surowe lub mrożone wiśnie, przygotuj pyszną frużelinę do polania ciasta. Wydrylowane owoce włóż do garnka z grubym dnem, wlej 2 łyżki wody i zasyp cukrem. Gotuj wiśnie na wolnym ogniu, aby cukier się rozpuścił i owoce puściły sok. Po około 20 minutach dodaj kisiel lub mąkę ziemniaczaną (możesz ją dodawać przesiewając przez małe sitko) i dokładnie wymieszaj, by nie było grudek. Powstałą frużeliną polej wystudzone ciasto. Jeśli nie masz świeżych wiśni, połącz owoce z kompotu z dżemem wiśniowym i powstałą owocową masą posmaruj wierzch ciasta. Podawaj od razu.