Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zaserwuj to zaskakujące ciasto, a goście na pewno poproszą o dokładkę. Ciasto Czeszka ma dwóch bohaterów: kawałki czekolady w strukturze ciasta oraz soczyste wiśnie na wierzchu. To właśnie dzięki temu połączeniu wypiek jest tak wyjątkowy i smaczny.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5360
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29706
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 223
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19345
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1000
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 5360
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29706
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 223
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 19345
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 1000
Składniki
Jeśli używasz czekolady, a nie gotowych chipsów, zacznij pracę od drobnego posiekania tabliczki. Potrzebujesz około 3 łyżek. Włóż czekoladowe wiórki do zamrażarki. Z chipsami postąp tak samo. Dzięki temu czekoladowe okruszki nie rozpuszczą się podczas pieczenia, a ich forma będzie wyczuwalna.
Następnie oddziel biała od żółtek i ubij je na sztywną pianę, utrwal cukrem. Po czym dodawaj po jednym żółtku, by uzyskać jasny i puszysty krem. Wymieszaj proszek do pieczenia z mąką i przesiej. Dodawaj po łyżce mieszanki mącznej na zmianę z mlekiem. Zmiksuj gładkie ciasto. Następnie dodaj zmrożone chipsy czekoladowe i delikatnie wymieszaj ciasto łyżką. Wlej do formy (ok. 23 × 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 35 minut.
Jeśli masz surowe lub mrożone wiśnie, przygotuj pyszną frużelinę do polania ciasta. Wydrylowane owoce włóż do garnka z grubym dnem, wlej 2 łyżki wody i zasyp cukrem. Gotuj wiśnie na wolnym ogniu, aby cukier się rozpuścił i owoce puściły sok. Po około 20 minutach dodaj kisiel lub mąkę ziemniaczaną (możesz ją dodawać przesiewając przez małe sitko) i dokładnie wymieszaj, by nie było grudek. Powstałą frużeliną polej wystudzone ciasto. Jeśli nie masz świeżych wiśni, połącz owoce z kompotu z dżemem wiśniowym i powstałą owocową masą posmaruj wierzch ciasta. Podawaj od razu.