Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nawet jeśli nie jesteś wielkim fanem gry w karty to ciasto Dama kier zachwyci cię swoim smakiem, ciekawym połączeniem warstw i kolorystyką. Jego nazwa nie jest przypadkowa. Już podanie tego deseru budzi skojarzenia z czymś królewskim i dopracowanym w każdym szczególe. To połączenie malin z pyszną pianką z białej czekolady, a także chrupkiego spodu. Idealnie nadaje się dosłownie na każdą okazję – zarówno na rodzinne uroczystości, jak i codzienne spotkania przy kawie w gronie przyjaciół. Ma jednak jedną wadę: błyskawicznie znika ze stołu, dlatego warto przygotować nieco większą blaszkę.
Zaletą tego ciasta jest możliwość przygotowania go o każdej porze roku. Maliny mogą być mrożone, ale świeże również doskonale się tu sprawdzą. Dotyczy to zarówno galaretki, jak i warstwy przypominającej żelkę. Wszystkie składniki są łatwo dostępne i kupisz je w najbliższym sklepie.
Ciasto Dama kier jest warstwowe. Na samym dole jest chrupiący spód, który zrobisz w łatwy sposób głównie z herbatników z dodatkami. Nieco wyżej jest warstwa malinowa, nieco luźniejsza niż żelka, ale ciekawie uzupełnia smak ciasta. Do tego pokryta jest pyszną pianką z białej czekolady i śmietanki. Doskonale uzupełnia owocową słodycz. Zakończenie to klasyczne połączenie galaretki i owoców. Dzięki temu ciasto wygląda nieco jak sernik na zimno, ale jest znacznie bardziej owocowe i wyrazista dzięki kilku dodatkom: białej czekolady, miodu czy wiórków kokosowych.
Poszczególne warstwy nie tylko pięknie się prezentują, ale także doskonale się uzupełniają – od lekko kwaśnych owoców, przez aksamitną piankę, po słodki spód z nutą wanilii i miodu.
Choć lista składników może wydawać się długa, to jest to jeden z przepisów na ciasta, który nie sprawi trudności osobom, mającym tylko minimalne doświadczenie cukiernicze. Wystarczy trzymać się etapów i pozwolić każdej warstwie porządnie się schłodzić – to gwarancja, że Dama kier będzie nie tylko smakować, ale i wyglądać spektakularnie. Daj sobie też czas, bo każda warstwa musi wylądować kolejno w lodówce i się schłodzić, aby stężała.
A jeśli jesteś miłośnikiem owoców i chcesz zatrzymać ich smak na dłużej, wykorzystaj nasz przepis na maliny w słoikach.
Przygotowanie herbatnikowego spodu do ciasta Dama Kier to pierwszy krok, który zapewni deserowi odpowiednią strukturę i delikatną, lekko chrupiącą bazę. W podstawowych przepisach na ciasta bez pieczenia często łączy się herbatniki i masło. My proponujemy nieco inne rozwiązanie. Dodatek kakao, wiórków kokosowych, miodu i szczypty soli, nadaje im głębszy smak. Wszystkie składniki wystarczy umieścić w misie robota kuchennego i zmiksować do konsystencji drobnych okruchów. Koniecznie umieść formę ze spodem w lodówce, aby się schłodził i stwardniał.
Pianka czekoladowa w cieście Dama Kier to jedna z jego najbardziej efektownych i delikatnych warstw – kremowa, lekka, ale stabilna dzięki odpowiedniemu połączeniu składników. Pamiętaj jednak o kilku zasadach.
Roztapiaj białą czekoladę w garnku z dodatkiem tylko połowy śmietanki (nie całości!). Rób to na bardzo małym ogniu, ciągle mieszając. Nigdy nie doprowadzaj do wrzenia – zbyt wysoka temperatura może spowodować zwarzenie się czekolady lub utratę jej gładkiej konsystencji.
Po roztopieniu, masa czekoladowa musi przestygnąć – najlepiej do temperatury pokojowej. Jeśli dodasz ją za gorącą do ubitej śmietany, całość się rozrzedzi i pianka może się nie udać. Druga część śmietanki musi być ubita na sztywno. Aby tak było, schłodź ją mocno w lodówce albo wstaw na kilka minut przed ubijaniem do zamrażalnika.
Ciasto Dama kier z malinami wymaga też podgrzania owoców w garnuszku, najlepiej na średnim ogniu przez około 10 minut. Sok powinien się wtedy zredukować. Odlej go, aby warstwa malinowa nie była zbyt płynna i dodaj mąkę ziemniaczaną. Tak przygotowaną warstwę wylej na kruchy spód i zostaw do stężenia w lodówce.
Jeśli chodzi o galaretkę, tutaj nie trzeba trzymać się sztywnych zasad, tylko podanych proporcji. Wody jest nieco mniej niż w instrukcjach od producentów, aby całość dobrze stężała z owocami w lodówce.
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 21841
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 148
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 334
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 448
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 21841
Pyszny wiosenny wegetariański obiadek. Sezon na szparagi trwa w najlepsze, wi...
Odsłon: 148
Smakowite śniadanie.
Odsłon: 334
Klasyczna karpatka z szybkim kremem i orzeźwiającą żelką owocową. Ciasto któ...
Odsłon: 448
Składniki
Przygotuj spód. Masło rozpuść i ostudź. Wszystkie składniki na spód umieść w misie robota kuchennego i zmiksuj na drobne okruchy. Formę o wymiarach 20x20 cm wyłóż papierem do pieczenia. Okruchy herbatników przenieś do niej i wylep dokładnie spód, mocno dociskając szklanką. Wstaw formę do lodówki.
Przygotuj warstwę malinową. Wszystkie składniki z wyłączeniem mąki ziemniaczanej przenieś do dużego garnka i zagotuj na średnim ogniu. Gotuj przez 10 minut aż sok delikatnie się zredukuje. Zdejmij garnek z ognia i odlej do szklanki odrobinę soku. Wymieszaj go z mąką ziemniaczaną, a następnie mieszankę wlej z powrotem. Dokładnie wymieszaj i zostaw do ostygnięcia. Przenieś masę na zimny spód i wyrównaj. Wstaw ponownie do lodówki.
Przygotuj piankę. Żelatynę wymieszaj z gorącą wodą. Odstaw do ostygnięcia. Czekoladę drobno posiekaj i włóż do garnuszka. Zalej ją połową śmietanki i podgrzewaj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do roztopienia. Ostudź. Drugą połowę śmietanki ubij na sztywno. Dodawaj powoli mieszankę czekolady, dokładnie mieszając. Na koniec dołóż żelatynę i ponownie dobrze wymieszaj. Piankę wylej na warstwę malinową. Ciasto schowaj ponownie do lodówki.
Przygotuj galaretkę malinową. W garnku wymieszaj gorącą wodę z galaretką. Zostaw do ostygnięcia aż masa zacznie lekko gęstnieć. Maliny umyj i dobrze osusz. Postaw je na sztorc na zastygniętej już piance. Całość zalej chłodną już galaretką. Ciasto Dama Kier wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny. Podawaj po zastygnięciu wszystkich warstw.