Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delicje - ciastka biszkoptowe z galaretką oblane czekoladą pewnie znacie i lubicie. Kiedy byłam dziewczynką uwielbiałam je i najpierw zjadałam z wierzchu czekoladę, a później lizałam galaretkę pomarańczową. Wtedy były tylko pomarańczowe delicje. Na końcu zostawał suchy biszkopcik. Na wzór tych ciastek zrobiłam ciasto pod tą samą nazwą. Ciasto w wyglądzie bardzo atrakcyjne, w smaku ciekawe za sprawą pomarańczy i czekolady. Może wykorzystacie przepis i zrobicie Delicję na święta :)
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19817
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 480
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 469
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6880
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242668
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19817
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 480
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 469
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6880
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242668
Składniki
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodajemy później żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypujemy przesianą mąkę. Delikatnie mieszamy na najniższych obrotach miksera. Tortownicę o średnicy 26cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno), nie smarujemy boków. Pieczemy w temperaturze 160-170ºC przez około 35-40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyciągamy z piekarnika, z wysokości około 30-40 cm upuszczamy je (w formie) na podłogę, po czym studzimy w temperaturze pokojowej.