Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delicje - ciastka biszkoptowe z galaretką oblane czekoladą pewnie znacie i lubicie. Kiedy byłam dziewczynką uwielbiałam je i najpierw zjadałam z wierzchu czekoladę, a później lizałam galaretkę pomarańczową. Wtedy były tylko pomarańczowe delicje. Na końcu zostawał suchy biszkopcik. Na wzór tych ciastek zrobiłam ciasto pod tą samą nazwą. Ciasto w wyglądzie bardzo atrakcyjne, w smaku ciekawe za sprawą pomarańczy i czekolady. Może wykorzystacie przepis i zrobicie Delicję na święta :)
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 271
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2195
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 1999
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 557
Polecam. Napisałam piernik, ale właściwie powinnam napisać ciasto korzenne...
Odsłon: 271
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2195
Uszka postne, grzybowe w naszym domu robi się na dwa sposoby- z suszonymi grz...
Odsłon: 1999
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 557
Składniki
Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodajemy później żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypujemy przesianą mąkę. Delikatnie mieszamy na najniższych obrotach miksera. Tortownicę o średnicy 26cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno), nie smarujemy boków. Pieczemy w temperaturze 160-170ºC przez około 35-40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyciągamy z piekarnika, z wysokości około 30-40 cm upuszczamy je (w formie) na podłogę, po czym studzimy w temperaturze pokojowej.