Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oto przepis, który zawsze robi furorę na różnego rodzaju rodzinnych spotkaniach i imprezach. Ciasto dewotki zawsze smakuje wszystkim gościom i udaje się dosłownie za każdym razem. Z jego przygotowaniem poradzi sobie każdy, nawet bardzo początkujący kucharz. Aby urozmaicić smak ciasta, możesz dodać do niego nieco suszonych owoców lub skórkę otartą z ulubionych cytrusów.
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 43
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 735
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 89
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 210
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 43
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 735
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 89
Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.
Odsłon: 210
Składniki
Masło przełóż do małego rondelka. Dodaj do niego pokruszoną czekoladę gorzką i mleczną. Na małym ogniu powoli podgrzewaj składniki i mieszaj, aby całość się połączyła. Wlej mleko, wymieszaj energicznie rózgą. Odstaw do ostygnięcia. Teraz przesiej mąkę do dużej miski. Dodaj kakao, sodę oczyszczoną i wymieszaj suche składniki.
W drugiej misce zmiksuj jajka wraz z ekstraktem pomarańczowym i obydwoma cukrami na białą puszystą masę. Masę jajeczną dodaj do mieszanki suchych składników. Przełóż też masło z rozpuszczoną czekoladą. Całość delikatnie wymieszaj aż do uzyskania jednolitej masy.
Wyłóż ciasto do formy o wymiarach 25x25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i piecz ciasto przez 35 minut bez termoobiegu. Wyłóż i poczekaj aż ciasto ostygnie. W małym rondelku zagrzej śmietanę. Wyłącz grzanie i dodaj posiekaną czekoladę. Mieszaj tak długo aż powstanie gładka polewa o konsystencji gęstej śmietany. Jak będzie zbyt gęsta, dodaj jeszcze śmietanki. Przelej na ostudzone ciasto. Udekoruj orzechami.