Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Porcja na dużą blachę lub ok. 16 drożdżówek. Przepis pochodzi z książki kucharskiej z lat 60. XX wieku. i stanowi część przepisu wykorzystywanego do robienia ciasta półfrancuskiego drożdżowego - na wyrobione ciasto drożdżowe daje się jeszcze kostkę miękkiego masła, rozwałkowuje, składa kilka razy i wałkuje itd. (jak ciasto francuskie). Ja wykorzystuję tylko przepis na ciasto drożdżowe, według mnie jest pyszne, choć bardziej pracochłonne od innych przepisów, które znam.
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 847
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 819
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 73
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 847
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 819
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 73
Składniki
Wszystkie składniki (oprócz żółtek) lekko podgrzać. Drożdże rozdrobnić, zasypać cukrem aż się rozpuszczą. Z 15 dag mąki, 2/3 mleka, soli i drożdży z cukrem wyrobić zaczyn (ma mieć konsystencję gęstej śmietany) i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Resztę mleka rozmieszać z żółtkami i aromatem. Do pozostałej mąki dodać zaczyn, żółtka z mlekiem i wyrobić ciasto. Na koniec dać stopione masło i jeszcze chwilę wyrabiać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto przełożyć do blachy, posmarować białkiem. Można posypać kruszonką. Przed pieczeniem zostawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 180 stopni C do zarumienienia. Przepis na kruszonkę: 5 dag masła 5 dag cukru 5 dag mąki Szybko zagnieść, jeśli się zbytnio ogrzeje (za mało się kruszy) dać do lodówki na kilkanaście minut przed posypaniem. Ciasto posmarować białkiem, posypać kruszonką i lekko docisnąć.
Wskazówki: Z ciasta można zrobić też rogaliki lub bułeczki z nadzieniem albo bez, według uznania. Do wałkowania ciasto można podsypać mąką, ale z reguły nie jest to konieczne, gdyż jest dość tłuste i się nie przykleja. Bułeczki można posmarować białkiem przed upieczeniem lub zamiast tego zrobić słodką glazurę: upieczone bułeczki prosto z pieca smarujemy wodą z cukrem - łyżeczka cukru i ok. 2 łyżki gorącej wody. Będą dłużej świeże i błyszczące.