Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto drożdżowe do którego można wykorzystać nadwyżkę białek. Dzięki dodatkowi dyni jest bardzo delikatne
Dzień dobry dziś do zaproponowania mam dla was przepyszną szynkę na kanapki,...
Odsłon: 45
Burrito to pyszna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Idealna, kiedy brak...
Odsłon: 148
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 9101
Dzień dobry dziś do zaproponowania mam dla was przepyszną szynkę na kanapki,...
Odsłon: 45
Burrito to pyszna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Idealna, kiedy brak...
Odsłon: 148
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 9101
Składniki
Zrobić rozczyn: w miseczce umieścić drożdże, 1 łyżkę mąki, 1 łyżeczkę cukru i trochę ciepłego mleka- wymieszać aż się drożdże rozpuszczą, odstawić na 10 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Przygotować kruszonkę:w misce umieścić mąkę, cukier i masło wyrobić w palcach kruszonkę, odstawić do lodówki.
Białka ubić ze szczyptą soli, powoli cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier, olej, ciepłe mleko i dynię. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać drożdże i białka, wymieszać łyżką a następnie wyrobić ciasto ( przez ok 10 minut) aż będzie gładkie i będzie odstawało od miski i ręki. Podsypać mąką, odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Ciasto podzielić na dwie części, każdą lekko rozwałkować w prostokąt na długość blaszki, posypać wisienkami i zawinąć w rulon.
Dwie blaszki wysmarować masłem, przełożyć ciasto i zostawić do wyrośnięcia ( ok 30 minut). Rozmieszać żółtko z mlekiem, posmarować wierzch ciasta i posypać kruszonką. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto piec ok 40 minut.