Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto drożdżowe przygotowuję od wielu lat, na różne sposoby i w różnych wariantach. Dziś przedstawiam wariant ciasta bardzo łatwy do przygotowania, taki, który zawsze się udaje. Na początek zaczyn drożdżowy dojrzewa przez noc w lodówce, trzeba więc przystąpić do przygotowania ciasta na dzień przed pieczeniem.
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 54
Wypróbuj koniecznie ten przepis na pyszną sałatkę brokułową doskonałą na każd...
Odsłon: 65
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 90
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 439
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 752
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 54
Wypróbuj koniecznie ten przepis na pyszną sałatkę brokułową doskonałą na każd...
Odsłon: 65
Zupa Pomidorowa ale z ... Z kiszonych na pikantnie , zielonych pomidorów , ta...
Odsłon: 90
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 439
Szybka i smaczna przekąska na Andrzejki lub inne imprezy .
Odsłon: 752
Składniki
Zaczyn drożdżowy nie wymaga od Ciebie wiele pracy, musisz tylko przygotować go na dzień przed pieczeniem i przechować przez noc w lodówce. W tym celu pokrusz świeże drożdże do sporego naczynia. Ja użyłam słoja o pojemności 1 litra. Na drożdże wsyp cukier, dodaj pastę lub cukier waniliowy, wbij całe jajka, a następnie wlej mleko i olej. Nie mieszaj! Naczynie przykryj i odstaw na noc do lodówki.
Zaczyn dodaj do mąki z solą. Wymieszaj i zagnieć ciasto mikserem (lub ręcznie), aż składniki ładnie się połączą. Ciasto jest dość rzadkie i tak ma być.
Pozostaw w misce do lekkiego wyrośnięcia, na kilkanaście minut. Gdy na powierzchni ciasta zaczną pojawiać się bąble, możesz wyłożyć je na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, ale pamiętaj – nie poganiaj go! Czas trwania kolejnych faz zależy od żywotności drożdży.
Poukładaj na cieście wybrane owoce świeże, konserwowane lub mrożone, a gdy ponownie trochę podrośnie (trwa to zazwyczaj około pół godziny) – całość ciasta z owocami posyp kruszonką.
Składniki kruszonki wymieszaj najpierw widelcem, a następnie rozetrzyj palcami na grudki. Kruszonką posyp ciasto drożdżowe i jeszcze na chwilę pozostaw do wyrośnięcia. Blachę z plackiem wstaw do zimnego piekarnika i nastaw temperaturę 175 stopni, grzanie góra i dół. Piecz przez około 30-40 minut od momentu rozgrzania się piekarnika (warto sprawdzić patyczkiem).
Wystudź (babcie zawsze ostrzegały, że od ciepłego ciasta drożdżowego może rozboleć brzuch) i zjadaj ze smakiem oraz częstuj rodzinę i gości zwabionych cudownym zapachem do Twojej kuchni.