Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rozetka to jedno z moich ulubionych ciast drożdżowych. Przy pieczeniu dżem lekko wypływa ze środka i na spodzie tworzy słodką, klejącą warstwę (jak karmel). Takie ciacho można dowolnie urozmaicać, zamiast orzechów można dodać inne bakalie, a zamiast dżemu - biały ser. Szczególnie polecam serwować to ciasto na ciepło.
Wilgotne, mocno czekoladowe i bajecznie proste do zrobienia - to ciasto na Wi...
Odsłon: 58
Surówka bardzo prosta w przygotowaniu, z niewielu składników, ale smaczna jak...
Odsłon: 160
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 17385
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 356
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 5389
Wilgotne, mocno czekoladowe i bajecznie proste do zrobienia - to ciasto na Wi...
Odsłon: 58
Surówka bardzo prosta w przygotowaniu, z niewielu składników, ale smaczna jak...
Odsłon: 160
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 17385
Egzotyczne połączenie smaków. Soczysty kawałek łososia z karmelizowanym anana...
Odsłon: 356
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 5389
Składniki
1. Masło roztapiamy i odstawiamy do wystudzenia. W małej misce mieszamy drożdże z łyżką cukru, łyżką mąki i połową mleka, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. 2. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy roztopione masło, pozostały cukier z cukrem waniliowym i mlekiem, wbijamy jajko i dodajemy szczyptę soli. Na końcu wlewamy zaczyn drożdżowy i całość dokładnie wyrabiamy za pomocą haka lub rąk. Ciasto formujemy w kulę, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. 3. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyciągamy je z miski i uderzamy w nie pięścią, po raz kolejny je zarabiamy (ok 1 minuty) i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30cm x 50cm.
4. Ciasto smarujemy dżemem z wiśni, posypujemy posiekanymi orzechami nerkowca, a następnie zawijamy jak roladę. Staramy się to robić w miarę ciasno.
5. Powstałą roladę kroimy na kawałki o szerokości ok 3 cm i układamy na blaszce o średnicy 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
6. Wyrośnięte ślimaczki smarujemy rozmąconym jajkiem z mlekiem (można to pominąć) i pieczemy w 200*C ok 35 minut. Jeszcze gorące polewamy lukrem (sok z cytryny mieszamy z cukrem pudrem).