Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeszcze lepsza odmiana mojego ciasta drożdżowego z czekoladą, bardziej delikatna, aksamitna wręcz i co najważniejsze po tygodniu zachowuje taką świeżość jak drugiego dnia. Gdyby nie konieczność ograniczania się ze słodkościami nie sprawdziłbym tego utrzymywania świeżości. Polecam upiec raz, a stanie się waszym ulubionym.
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 147
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 147
Składniki
Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki a następnie w plasterki, posypać cukrem i cynamonem, wymieszać, odstawić. Z drożdży, 2 łyżeczek mąki, łyżeczki cukru, i 2 łyżek mleka zrobić rozczyn, odstawić aż podwoi objętość. 2 jajka i 2 żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na białą puszystą masę, Masło roztopić, odstawić do wystudzenia. Czekoladę rozpuścić w ciepłym mleku w kąpieli wodnej, przestudzić. Do jajek wlać rozczyn wsypać mąkę, sól, mleko z czekoladą, wyrobić - ja wyrabiałem robotem ok. 5-6 minut, następnie partiami wlewać i wrabiać masło, wmieszać sparzone rodzynki, zostawić w cieple do podwojenia objętości. Przełożyć na blachę 22x35 cm, wyłożoną natłuszczonym papierem do pieczenia włożyć odsączone z syropu jabłka, posypać kruszonką, pozwolić mu jeszcze wyrastać w cieple. Kruszonka: Mąkę, cukier i masło rozdrabniać palcami, ja też robię to malakserem do czasu powstania grudek.