Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwiejsze do zrobienia, bardziej puszyste, miękkie i dłużej utrzymujące świeżość niż tradycyjne drożdżowe. Z moim ulubiony zestawem: jabłka wymieszane z powidłami śliwkowymi. Przepis na średnią blachę (ok. 38 x 25 cm).
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 80
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 7
Pierniczki bez jajek to alternatywna wersja tradycyjnych ciastek. Idealnie od...
Odsłon: 58
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 80
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 7
Pierniczki bez jajek to alternatywna wersja tradycyjnych ciastek. Idealnie od...
Odsłon: 58
Składniki
Wszystkie składniki ciasta (od drożdży do skórki cytrynowej) układać w dużej misce wg wyżej podanej kolejności w składnikach (mąki wsypać na początek tylko 2 szkl.).
Przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić na 2 godz. w ciepłe miejsce. Ja mam taki sprawdzony sposób: stawiam na lekko ciepłej płycie ceramicznej elektrycznej kuchenki, co jakiś czas jak wystygnie włączam ją na kilka sekund.
Po podanym czasie wymieszać wszystkie składniki na jednolitą konsystencję. Dodać pozostałą mąkę (0,5 szkl) mąki i wymieszać masę, aby ponownie utworzyła się jednolita konsystencja. Ciasto będzie kleić się do rąk, ale nie powinno się dodawać dodatkowej mąki, bo ciasto straci na puszystości.
Ciasto wyłożyć na blachę (wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą) i w miarę możliwości równomiernie rozłożyć.
Jabłka pokroić na plastry i wymieszać z powidłami. Całość ułożyć na cieście lekko dociskając owoce w dół.
Zrobić kruszonkę: mąkę wymieszać z cukrem, dodać zimne masło i zagnieść w grudki. Wysypać na owoce.
Piec ok. 35 min w 180 stopniach. Warto sprawdzać patyczkiem czy ciasto w jego centralnej części nie jest jeszcze wilgotne. Trzeba uważać, bo często spód jest już upieczony a środek jeszcze nie (przydaje się piekarnik z grzałką tylko góra, ja niestety takiego nie mam). Ciasto powinno odczekać jeszcze 5 min w lekko uchylonym piekarniku i ok. 30 min przed krojeniem.
Czytałam o tym przepisie, że jest to ciasto szybkie i bez wyrabiania. Moim zdaniem nie jest to do końca prawda - czas od momentu przygotowania produktów do upieczenia jest prawie taki sam, jak tradycyjnego drożdżowego, to tylko złudzenie, że jak wrzucamy produkty do miski i zostawiamy, to jest szybciej, choć jest to bardzo wygodne :). Nie jest też to ciasto całkiem "bez wyrabiania". Aby uzyskać konsystencję umożliwiającą rozłożenie ciasta na blaszce (co jest dosyć niewygodne, bo ciasta nie jest w tym momencie dużo, ono bardziej rośnie w trakcie pieczenia) trzeba je wyrobić. ALE MA TO CIASTO JEDNĄ WIELKĄ ZALETĘ, która sprawia, że będę korzystać tylko z tego przepisu: jest zdecydowanie bardziej puszyste, miękkie i dłużej utrzymuje świeżość niż tradycyjne. Jadłam je ze smakiem na trzeci dzień po upieczeniu. Do tej pory unikałam ciast drożdżowych właśnie dlatego, że były dla mnie za suche. Robiłam to ciasto ostrożnie na najmniejszą moją blachę, ale warto podwoić składniki i zrobić na największą :)