Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Puszyste - z chrupiącą kruszonką - po prostu palce lizać...
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 53
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 22
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 53
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 45
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 72
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 22
Składniki
Z podanych składników wyrobić ciasto drożdżowe mikserem, przykryć i odstawić na 20 min. do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto jeszcze krótko wyrobić i rozwałkować. Wyłożyć na dużą blachę wyłożoną wcześniej pergaminem.
Rozłożyć na nim równomiernie jagody oprószone uprzednio w mące i pozostawić do wyrośnięcia na kolejne 20 minut.
Przed włożeniem do piekarnika posypać kruszonką.
Kruszonka: 1 szkl. mąki, 1/3 szkl. cukru, 1/3 kostki masła, 1/2 opak. cukru wanil. Delikatnie połączyć wszystkie składniki i posypać po całej powierzchni ciasta.
Piec na złoty kolor około 40 minut w temp. 180 stopni C.
Jesienią robię to ciasto ze śliwkami (1.5 kg) a zimą układam połówki ananasa (1 puszka). Równie dobrze można posypać cukrem pudrem i płatkami migdałowymi. Przepis dostałam od koleżanki