Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Stara receptura, dokładnie takie robiła moja babcia i mama. Ciasto pięknie wyrasta. Przepis na dwie tortownice 16 i 22 cm.
Polecam.
Odsłon: 298
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 91
Polecam.
Odsłon: 298
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 91
Składniki
1. Kruszonka Do mąki dodajemy cukier puder i zmielone orzech mieszamy. Zimną margarynę kroimy w cząstki i dodajemy do mąki. Szybko niezbyt dokładnie łączymy składniki i odstawiamy do lodówki. Ciasto Mleko lekko podgrzewamy. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Drożdże rozcieramy z cukrem i rozprowadzamy kilkoma łyżeczkami mleka. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Ucieramy żółtka z cukrami do białości. Po wyrośnięciu rozczynu dodaje my go do przesianej mąki razem z utartymi jajkami , mlekiem i olejem. Wszystko wyrabiamy dokładnie napowietrzając ciasto. 2. Ciasto dostawiamy do wyrośnięcia. Przykrywamy miskę lnianą ściereczką. 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Wykładamy dwie tortownice lekko dociskając ciasto. Na wierzch ciasta wykładamy kruszonkę ( skubiemy , rozcieramy). Wstawiamy do piekarnika 160-180 C na około 50-60 minut