Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejny produkt (rabarbar) z mojej listy tych zakazanych. Tabsy poszły w ruch, więc lekko nagiąłem "listę" i udałem, że lekko niedowidzę. Pamięć, ze względu na wiek, też już mam nie najlepszą, więc kilka kawałków zjadłem. Czysta poezja, smaku nie podrobisz. Po prostu marzyło mi się ono i już, koniec, kropka! Poza tym, to jedyne ciasto (drożdżowe), które wychodzi mi idealnie. Nie, wcale się nie chwalę i nie przechwalam. Tak naprawdę jest! Tym razem z małym eksperymentem, bo zamiast skórki z cytryny, dodałem esencję. Powiem, że musicie spróbować, chociażby dla tego aromatu ciasta z domieszką cytryny sycylijskiej. No! PETARDA! Bierzcie się za robotę, chociaż troszkę brudzenia jest. No, chociażby górnych przeszczepów. Ale jakie dłonie później "som", ło pani! Delikutaśne takie, wytłuszczone...odpoczniecie trochę od smartfona, bo łapek się nie trzyma :P Same plusy dodatnie :P Smacznego Wam życzę ;)
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2202
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 147
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 259
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2202
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 147
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 259
Składniki
Drożdże mieszamy z łyżką cukru. Kiedy staną się płynne, wlewamy letnie mleko i wsypujemy 100 g mąki, szczyptę soli, mieszamy tak, aby nie było grudek. Przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rabarbar obieramy, kroimy na 2-3 cm kawałki, zasypujemy cukrem, odstawiamy. Jajka i żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę, łączymy z wyrośniętym rozczynem. Dodajemy resztę mąki i ekstrakt z cytryny. Wyrabiamy przez kwadrans. Wlewamy roztopione masło,wyrabiamy do momentu, kiedy cały tłuszcz się wchłonie. Wykładamy do blaszki (25x20) wyłożonej papierem do pieczenia.Na wierzch układamy osączony rabarbar, odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia. Kruszonka: Zimne masło siekamy w mące z dodatkiem cukrów. Rozkruszamy równomiernie nad rabarbarem. Blachę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C, pieczemy około 35 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.