Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasto drożdżowe ze śliwkami"
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 2656
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 144
Wspaniałe, delikatne mini serniczki z borówkami amerykańskimi i bezą. Są łat...
Odsłon: 232
Mleczna kanapka to połączenie ciemnych herbatników o kawowym smaku z delikatn...
Odsłon: 2656
Mi najbardziej smakowały te z kiełbasą.
Odsłon: 144
Wspaniałe, delikatne mini serniczki z borówkami amerykańskimi i bezą. Są łat...
Odsłon: 232
Składniki
Mleko podgrzej. Drożdże rozetrzyj z łyżeczką cukru, dodaj 1/4 szklanki ciepłego mleka i 2 łyżki mąki, wymieszaj. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 15 minut. Resztę mąki przesiej, dodaj jajka, sól, wyrośnięte drożdże, resztę mleka i cukru. Wyrabiaj ciasto najpierw łyżką, potem ręką przez kilka minut, tak by dokładnie się połączyły.
Masło rozpuść w garnku, wystudź, dodaj do ciasta, wyrabiaj ciasto 10 minut, odstaw do wyrośnięcia.
Śliwki umyj, osącz, przekrój na połówki, usuń pestki, pokrój na ćwiartki. Płaską blachę wysmaruj masłem, obsyp mąką, z ciasta uformuj placek grubości 3 cm, ułóż na nim śliwki miąższem do góry. Piecz 45 minut w temp. 180°C.
CZAS: około 1,5 godzinyŹródło: Dobry Tydzień