Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co można wyczarować z dyni? Pyszne ciasto o doskonałym smaku i pięknym kolorze. Jesienią najlepsze do kawy!
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 3722
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34207
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1547
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113643
Krokiety kowalowej to danie w wersji wytrawnej, dla miłośników konkretnych i...
Odsłon: 3722
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34207
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1547
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113643
Składniki
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 °C (góra-dół bez termoobiegu). Formę okrągłą 20 cm wykładamy papierem do pieczenia na dnie. Dynię obieramy ze skórki. Pozbawiamy pestek.
Na małych oczkach tarki do warzyw ścieramy 2 szklanki miąższu dyni. Nadmiar soku z dyni odsączamy i wylewamy, ale nie wyciskamy startej dyni, bo ciasto będzie suche. Do miski wbijamy jajka i dodajemy oba cukry oraz szczyptę soli. Miksujemy na najwyższych obrotach miksera do momentu, aż masa się napuszy i podwoi objętość (około 5 minut). Następnie dodajemy olej i mąkę wymieszaną z sodą. Całość chwilkę miksujemy na średnich obrotach . Teraz do ciasta dodajemy startą i odsączoną dynię, cynamon, sok i skórkę z cytryny. Wszystko mieszamy dokładnie łyżką.
Ciasto przekładamy do tortownicy i wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 50-55 minut (do suchego patyczka).
Przestudzone ciasto polewamy lukrem umieszanym z soku z cytryny i cukru pudru.
Ciasto dyniowe idealne do kawy gotowe!
Z reszty dyni hokkaido, która nam została możemy usmażyć przepyszne placuszki dyniowe: https://smaker.pl/przepisy-desery/przepis-placki-dyniowe,1981874,walek.html