Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co można wyczarować z dyni? Pyszne ciasto o doskonałym smaku i pięknym kolorze. Jesienią najlepsze do kawy!
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 56
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4356
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 205
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 56
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4356
Tradycyjne pączki, ale po mojemu :) Czyli kolorowe. Pączki są z dodatkiem mł...
Odsłon: 205
Składniki
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 °C (góra-dół bez termoobiegu). Formę okrągłą 20 cm wykładamy papierem do pieczenia na dnie. Dynię obieramy ze skórki. Pozbawiamy pestek.
Na małych oczkach tarki do warzyw ścieramy 2 szklanki miąższu dyni. Nadmiar soku z dyni odsączamy i wylewamy, ale nie wyciskamy startej dyni, bo ciasto będzie suche. Do miski wbijamy jajka i dodajemy oba cukry oraz szczyptę soli. Miksujemy na najwyższych obrotach miksera do momentu, aż masa się napuszy i podwoi objętość (około 5 minut). Następnie dodajemy olej i mąkę wymieszaną z sodą. Całość chwilkę miksujemy na średnich obrotach . Teraz do ciasta dodajemy startą i odsączoną dynię, cynamon, sok i skórkę z cytryny. Wszystko mieszamy dokładnie łyżką.
Ciasto przekładamy do tortownicy i wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 50-55 minut (do suchego patyczka).
Przestudzone ciasto polewamy lukrem umieszanym z soku z cytryny i cukru pudru.
Ciasto dyniowe idealne do kawy gotowe!
Z reszty dyni hokkaido, która nam została możemy usmażyć przepyszne placuszki dyniowe: https://smaker.pl/przepisy-desery/przepis-placki-dyniowe,1981874,walek.html