Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co można wyczarować z dyni? Pyszne ciasto o doskonałym smaku i pięknym kolorze. Jesienią najlepsze do kawy!
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8196
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1181
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9964
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4556
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 594
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8196
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1181
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9964
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4556
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 594
Składniki
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 °C (góra-dół bez termoobiegu). Formę okrągłą 20 cm wykładamy papierem do pieczenia na dnie. Dynię obieramy ze skórki. Pozbawiamy pestek.
Na małych oczkach tarki do warzyw ścieramy 2 szklanki miąższu dyni. Nadmiar soku z dyni odsączamy i wylewamy, ale nie wyciskamy startej dyni, bo ciasto będzie suche. Do miski wbijamy jajka i dodajemy oba cukry oraz szczyptę soli. Miksujemy na najwyższych obrotach miksera do momentu, aż masa się napuszy i podwoi objętość (około 5 minut). Następnie dodajemy olej i mąkę wymieszaną z sodą. Całość chwilkę miksujemy na średnich obrotach . Teraz do ciasta dodajemy startą i odsączoną dynię, cynamon, sok i skórkę z cytryny. Wszystko mieszamy dokładnie łyżką.
Ciasto przekładamy do tortownicy i wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy 50-55 minut (do suchego patyczka).
Przestudzone ciasto polewamy lukrem umieszanym z soku z cytryny i cukru pudru.
Ciasto dyniowe idealne do kawy gotowe!
Z reszty dyni hokkaido, która nam została możemy usmażyć przepyszne placuszki dyniowe: https://smaker.pl/przepisy-desery/przepis-placki-dyniowe,1981874,walek.html