Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jesienna aura to doskonały czas na pyszne desery, zwłaszcza z wykorzystaniem królującej w tym okresie dyni. Wilgotne ciasto z dodatkiem dyniowego puree, którego przygotowanie zajmuje w dodatku zaledwie kilka minut, to wręcz idealna propozycja dla wszystkich zabieganych smakoszy.
Keksówka
Super smaczny i zdrowy pomysł na obiad .
Odsłon: 107
Prosta i pyszna zapiekanka ze słodkich ziemniaków. Słodki smak batatów przeła...
Odsłon: 13
Prosty przepis na gołąbki mięsno - ryżowe z białej kapusty. Tak przygotowane...
Odsłon: 33
Sałatka z kuskusem perłowym, pesto pomidorowym i kremową burratą. Dobrze spra...
Odsłon: 28
Posiłkowałem się przepisem Pani mieszkającej w Grecji i jest to chleb tradycy...
Odsłon: 244
Super smaczny i zdrowy pomysł na obiad .
Odsłon: 107
Prosta i pyszna zapiekanka ze słodkich ziemniaków. Słodki smak batatów przeła...
Odsłon: 13
Prosty przepis na gołąbki mięsno - ryżowe z białej kapusty. Tak przygotowane...
Odsłon: 33
Sałatka z kuskusem perłowym, pesto pomidorowym i kremową burratą. Dobrze spra...
Odsłon: 28
Posiłkowałem się przepisem Pani mieszkającej w Grecji i jest to chleb tradycy...
Odsłon: 244
Składniki
Dyniowe puree połącz razem z jajkami w temperaturze pokojowej, olejem, ekstraktem z wanilii i cukrem.
W drugim naczyniu wymieszaj przesianą mąkę ze szczyptą soli, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i przyprawą do piernika.
Do suchych składników dodaj mokre i wymieszaj całość przez krótki czas.
Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej masę. Ciasto piecz przez ok. 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie sprawdź czy ciasto jest już gotowe, używając np. patyczka do szaszłyków - jeśli będzie suchy, możesz wyjąć je z piekarnika.
Kiedy ciasto ostygnie, ozdób je wedle uznania: tak samo smaczne będzie posypane cukrem pudrem, jak i polane czekoladą lub inną polewą. Możesz również użyć do dekoracji ulubionych orzechów i bakalii, które dodatkowo podniosą walory smakowe gotowego wypieku.