Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jesienna aura to doskonały czas na pyszne desery, zwłaszcza z wykorzystaniem królującej w tym okresie dyni. Wilgotne ciasto z dodatkiem dyniowego puree, którego przygotowanie zajmuje w dodatku zaledwie kilka minut, to wręcz idealna propozycja dla wszystkich zabieganych smakoszy.
Keksówka
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 200
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 281
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 284
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 200
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 281
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 284
Składniki
Dyniowe puree połącz razem z jajkami w temperaturze pokojowej, olejem, ekstraktem z wanilii i cukrem.
W drugim naczyniu wymieszaj przesianą mąkę ze szczyptą soli, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i przyprawą do piernika.
Do suchych składników dodaj mokre i wymieszaj całość przez krótki czas.
Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej masę. Ciasto piecz przez ok. 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Po tym czasie sprawdź czy ciasto jest już gotowe, używając np. patyczka do szaszłyków - jeśli będzie suchy, możesz wyjąć je z piekarnika.
Kiedy ciasto ostygnie, ozdób je wedle uznania: tak samo smaczne będzie posypane cukrem pudrem, jak i polane czekoladą lub inną polewą. Możesz również użyć do dekoracji ulubionych orzechów i bakalii, które dodatkowo podniosą walory smakowe gotowego wypieku.