Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Ciasto dyniowe z twarogiem"
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 252
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 234
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 357
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 252
Tradycyjny przepis na delikatną gotowaną w całości białą kapustę. Dodatek aut...
Odsłon: 234
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 357
Składniki
Usuń pestki oraz środek dyni i pokrój ją na kawałki. Wysmaruj blachę olejem i rozłóż na niej dynię. Posyp zwykłym cukrem i zalej ok. 100 ml wody. Piecz 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C.
Mąkę z cukrem pudrem i szczyptą soli przesiej na stolnicę. Wbij jajko i dołóż masło w kawałkach. Zagnieć ciasto i włóż je do lodówki na 30 minut.
Wystudzoną dynię obierz ze skóry i pokrój. Dokładnie rozmiksuj. Dodaj śmietanę, rozpuszczone masło, jajka, cukier zwykły i wanilinowy, cynamon, i wszystko wymieszaj. Na końcu dodaj twaróg. Dwie trzecie ciasta rozwałkuj na okrągły placek i wyłóż nim dno tortownicy (ok. 26 cm). Resztę ciasta rozwałkuj na długi pasek, zwiń i włóż do formy. Rozwijaj pasek wzdłuż jej brzegów, łącząc jego dolną krawędź z ciastem na dnie formy.
Wyłóż do formy nadzienie z dyni. Piecz placek w temperaturze 160 °C przez ok. 45 minut. Po wyjęciu z formy wystudzone ciasto polej karmelem i posyp obficie pestkami dyni. Czas przygotowania: 60 minut. Cena porcji: ok. 5,5 zł. Kalorie: porcja 330 kcalŹródło: Na żywo