Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto egipskie to kremowy i najsłodszy deser, który jest jednocześnie najbardziej orzechowym, jaki można sobie wyobrazić. A krem karmelowy jest mistrzostwem świata.
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 132
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 748
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 361
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 132
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 70
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 748
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 361
Składniki
Przygotuj trzy blaty ciasta, jedno po drugim. W misce ubij na sztywno 2 białka. Powoli dodaj 2 łyżki cukru i ubijaj do rozpuszczenia. Wsyp połowę łyżki mąki oraz 50 g orzechów laskowych. Wymieszaj wszystko drewnianą szpatułką. Rozłóż mieszankę w tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 20-25 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza - do zrumienienia. Powtórz tę czynność dla pozostałych dwóch blatów.
Przygotuj krem budyniowy. W małym garnuszku wymieszaj żółtka i skrobię ziemniaczaną. Stopniowo dodaj cukier i mleko, cały czas ubijając. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu przez ok. 6 minut. Zdejmij z ognia i mieszaj przez kolejne 2 minuty. Dodaj połamaną czekoladę i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się składników. Masę odstaw do ostudzenia i dodaj ekstrakt waniliowy. Masło utrzyj w misce na puch. Dodawaj po łyżce budyniu, cały czas ucierając. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji wstaw krem do lodówki.
Przygotuj krem karmelowy. Umieść cukier na nieprzywierającej patelni. Podgrzewaj go na małym ogniu i powoli karmelizuj. Wylej go na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Ostudź. Następnie pokrusz karmel na drobny pył w misie robota kuchennego. Śmietanę ubij na sztywno. Dodaj karmel oraz mielone orzechy laskowe. Wymieszaj.
Złóż ciasto. Pierwszy blat ciasta umieść z powrotem w tortownicy. Posmaruj go ¼ kremu budyniowego, a następnie 1/3 kremu karmelowego. Powtarzaj do całkowitego wykorzystania składników. Pozostałym kremem budyniowym posmaruj boki tortu. Ciasto egipskie wstaw do lodówki na ok. 4 godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem udekoruj boki i wierzch siekanymi orzechami laskowymi.