Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten wykwintny, elegancki deser będzie idealny na każda okazję. Ciasto smakiem przypomina pralinki Ferrero Rocher, a do wzmocnienia tego efektu, wrzuć kilkanaście całych orzechów laskowych do serowo-śmietanowej masy.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 236
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1298
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4102
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1048
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 236
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1298
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4102
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1048
Składniki
Wyjmij wszystkie składniki z lodówki, aby nie były zimne. Wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i odstaw. Ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Następnie zmniejsz obroty miksera i (po łyżce) wsypuj mieszankę sypkich składników na zmianę z porcjami mleka. Gdy masa będzie jednorodna, wlej olej i wymieszaj szpatułką. Wylej ciasto do formy (ok. 20-22 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do pieca nagrzanego do 170°C na 30-40 minut. Następnie wyjmij z piekarnika i wystudź.
Posiekaj orzechy laskowe i zmiel je w młynku do kawy na proszek. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub mikrofalówce i lekko ostudź (żeby nie była gorąca, lecz nadal płynna). Utrzyj serek mascarpone mikserem, następnie dodaj płynną czekoladę. W osobnej misce ubij śmietanę kremówkę i dodaj do masy serowej. W razie potrzeby dodaj 1-2 łyżki cukru pudru. Możesz też dodać całe orzechy laskowe. Na koniec wsyp mielone orzechy, delikatnie wymieszaj krem szpatułką i wyłóż na ciemny spód ciasta. Wierzch deseru polej rozpuszczoną czekoladą z masłem i udekoruj wiórkami czekolady. Ciasto schłodź w lodówce, a następnie podawaj.