Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt fistaszkowy z kremem toffi, posypany solonymi orzeszkami ziemnymi. Proste i pyszne ciasto do kawy.
Składniki
Pieczemy biszkopt. Suche składniki (mąkę, orzechy mielone i proszek do pieczenia) wsypujemy do miski i mieszamy. Odstawiamy na bok. Do misy miksera wbijamy całe jaja, dajemy szczyptę soli i cukier waniliowy. Zaczynamy ubijać. W trakcie ubijania wsypujemy stopniowo cukier. Masę ubijamy 3-4 minuty, aż zbieleje i napuszy się. Teraz dodajemy wodę i olej. Krótko mieszamy do połączenia składników. Na koniec wsypujemy suche składniki i również mieszamy tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto przelewamy do kwadratowej formy o boku 20 cm, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia.
Pieczemy biszkopt 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 175 °C ( góra-dół bez termoobiegu). Upieczony biszkopt studzimy do temperatury pokojowej, wyjmujemy z formy i przekrawamy na dwa równe blaty.
Dolny blat wkładamy z powrotem do formy i smarujemy 1/3 masy toffi. Masa powinna mieć temperaturę pokojową, aby dobrze się rozsmarowywała. Kładziemy drugi blat i na niego wykładamy resztę masy. Wierzch posypujemy lekko rozdrobnionymi orzeszkami ziemnymi. Ciasto wkładamy na godzinę do lodówki. Fistaszkowy biszkopt gotowy!