Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Ciasto francuskie na słodko
  • Ciasta
  • Przepis na

Ciasto francuskie na słodko

07.05.2025 Odsłon: 57603
5.0 (27 oceny)
Czas przygotowania
do 15 min
15 min
Czas gotowania
do 15 min
15 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Zastanawiasz się, co można zrobić z ciasta francuskiego na słodko? Proponujemy tę rewelacyjną przekąskę, którą zrobisz błyskawicznie. Jeśli niezapowiedziani goście będą w drodze do ciebie albo dzieci wymarzą sobie coś słodkiego na kolację, możesz skorzystać właśnie z tego przepisu. Do ciasta francuskiego na słodko potrzebujesz zaledwie 4 składników i 15 minut wolnego czasu. Prościej się nie da!  

Przepis z ciasta francuskiego na słodko  

Ten przepis na ciasto francuskie na słodko to doskonały przykład na to, że zaledwie kilka składników możesz zamienić się w efektowny i przepyszny wypiek. Cienkie warstwy kruchego, złocistego ciasta, do tego aromatyczny cynamon i delikatnie skarmelizowany cukier tworzą razem deser, który smakuje jak z najlepszej cukierni. To świetna opcja zarówno na leniwe popołudnie z kawą, jak i na niespodziewaną wizytę gości.  

Gotowe ciasto francuskie z lodówki to prawdziwy kuchenny sprzymierzeniec – wystarczy je rozwinąć, posmarować jajkiem, posypać przyprawą i zwinąć w efektowne ślimaczki. Pieczenie trwa zaledwie chwilę, a zapach roznoszący się po domu od razu wprowadza ciepły, domowy nastrój.  

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Z czym serwować ciasto francuskie na słodko? 

Deser z ciasta francuskiego z tego przepisu doskonale smakuje samodzielnie, ale możesz je podawać na wiele sposobów. Wszystko zależy od okazji, nastroju czy pory roku. Jednym z najprostszych, ale efektownych dodatków, są domowe lody waniliowe lub śmietankowe. Ich chłodna i kremowa konsystencja idealnie kontrastuje z chrupiącym ciastem. Do tego wystarczy odrobina bitej śmietany, listki świeżej mięty i szczypta cynamonu, aby uzyskać deser, który wygląda jak z restauracyjnego menu. 

Świetnym wyborem będą też świeże owoce – np. truskawki, maliny czy borówki. Dla urozmaicenia dość prostej przekąski z ciasta francuskiego na słodko, możesz wykorzystać karmelizowane jabłka albo gruszki.  

Ciasto francuskie na słodko doskonale smakuje również z dodatkiem konfitury z wiśni, moreli albo czarnej porzeczki. Możesz wykorzystać konfiturę z róży, która najczęściej kojarzy się z pączkami, ale w tym przypadku również przełamie prosty smak ciasteczek. 

Jeśli powyższe propozycje ci nie odpowiadają albo chcesz skorzystać z kolejnych pomysłów na sposób serwowania ciasta francuskiego na słodko, zrób gęsty sos czekoladowy albo waniliowy. Możesz delikatnie w nim maczać przekąski, co sprawi ci ogromną frajdę i przyjemność z jedzenia.  

Jak podawać przekąskę z ciasta francuskiego na słodko? 

Na co dzień, w domowym wydaniu, najlepiej sprawdza się ciasto francuskie na słodko podane prosto z piekarnika – jeszcze chrupiące, z lekko rozpuszczonym cukrem i intensywnym zapachem cynamonu. Wystarczy do nich szklanka mleka, kubek gorącej herbaty lub kawy i masz gotowy deser na popołudnie. To też idealna opcja na szybki poczęstunek dla niespodziewanych gości. Ułóż ciasteczka na paterze albo ozdobnym półmisku. 

Jeśli chcesz podać przekąskę z ciasta francuskiego na przyjęciu lub spotkaniu w gronie znajomych, możesz ułożyć ciasteczka na ozdobnej paterze. Osobno zaserwuj do nich drobne dodatki: miseczkę z sosem czekoladowym lub waniliowym do maczania, świeże owoce sezonowe albo dekoracyjne listki mięty. Dobrze sprawdza się też podanie ciasteczek w papilotkach. Wyglądają wtedy elegancko.  

Dużym plusem jest to, że ciasteczka są łatwe do serwowania bez sztućców. Możesz zatem podawać je w ogrodzie, a także zabrać ze sobą na piknik. Świetnie sprawdzą się zarówno na ciepło, jak i na zimno. A jeśli wolisz wersję wytrawną, zobacz przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego. 

O czym pamiętać podczas pieczenia ciasta francuskiego na słodko? 

Ciasto francuskie powinno być dobrze schłodzone przed rozwinięciem, dzięki czemu zachowa swoją strukturę i łatwiej je uformujesz. Warto wyjąć je z lodówki dopiero tuż przed przygotowaniem. Pamiętaj też o posmarowaniu ciasteczek roztrzepanym jajkiem. Nadaje ono złocistego koloru z wierzchu i delikatnego połysku. Do takiej powierzchni lepiej też przylega cukier i cynamon. Podczas zawijania zacznij od krótszych boków, kierując je do środka ciasta. Możesz oczywiście skorzystać z innych kreatywnych pomysłów i przygotować inne kształty. 

Przepis w Waszym wykonaniu (2)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Przekąski

Zapiekanki

Przekąski Zapiekanki

Polecam na śniadanko.

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3830

do 15 min 15 min
7
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

kapusta pekińska z pomidorami

Dania główne kapusta pekińska z pomidorami

Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)

  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Curry
  • Czosnek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1120

do 30 min 30 min
5
Futka
Futka
Sałatki

Surówka z pora i kukurydzy

Sałatki Surówka z pora i kukurydzy

Przepis na prostą, szybką, ale przede wszystkim smaczną surówkę z pora oraz k...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Przyprawy
  • Surówki

Odsłon: 3349

do 15 min 15 min
14
Małgorzata888
Małgorzata888
Desery

Aspirynki

Desery Aspirynki

Szybkie, łatwe, bardzo smaczne.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Komunia
  • Do pracy
  • Polska
  • Nabiał
  • Dżemy

Odsłon: 922

do 15 min 15 min
6
ewaeu
ewaeu
Desery

Deser semifreddo

Desery Deser semifreddo

Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.

  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Truskawki
  • Mleko
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 880

do 30 min 30 min
9
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Dania główne

Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Dania główne Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 498

do 15 min 15 min
4
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Przekąski

Zapiekanki

Przekąski Zapiekanki

Polecam na śniadanko.

  • Polska
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Bułki
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3830

do 15 min 15 min
7
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Kolekcja Dobrej Kuchni wg Agaty Sz.
Dania główne

kapusta pekińska z pomidorami

Dania główne kapusta pekińska z pomidorami

Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)

  • Do pracy
  • Wegetariańskie
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Curry
  • Czosnek
  • Dla zdrowia

Odsłon: 1120

do 30 min 30 min
5
Futka
Futka
Sałatki

Surówka z pora i kukurydzy

Sałatki Surówka z pora i kukurydzy

Przepis na prostą, szybką, ale przede wszystkim smaczną surówkę z pora oraz k...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kukurydza
  • Przyprawy
  • Surówki

Odsłon: 3349

do 15 min 15 min
14
Małgorzata888
Małgorzata888
Desery

Aspirynki

Desery Aspirynki

Szybkie, łatwe, bardzo smaczne.

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Komunia
  • Do pracy
  • Polska
  • Nabiał
  • Dżemy

Odsłon: 922

do 15 min 15 min
6
ewaeu
ewaeu
Desery

Deser semifreddo

Desery Deser semifreddo

Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.

  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Owoce
  • Truskawki
  • Mleko
  • Orzechy
  • Migdały
  • Przyprawy
  • Mięta
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 880

do 30 min 30 min
9
Experymentalnakuchniajoli
Experymentalnakuchniajoli
Dania główne

Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Dania główne Podudzia z kurczaka w pikantnym sosie pomidorowym

Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 498

do 15 min 15 min
4
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Ciasto francuskie na słodko
Autor:
smaker
do 15 min
3-4 osoby

Składniki

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • jajko
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki białego cukru
Sposób przygotowania:
1

Ciasto francuskie rozwijamy na blacie.

2

Do miseczki wbijamy jajko i roztrzepujemy je widelcem. Rozbełtanym jajkiem smarujemy całą powierzchnię ciasta przy użyciu pędzelka.

3

Cisto posmarowane jajkiem posypujemy równomiernie 3 łyżeczkami cynamonu i 2 łyżkami białego cukru.

4

Tak przygotowane ciasto zwijamy - zaczynamy od krótszych boków, które rolujemy do środka, tak aby powstały dwa przytulone ze sobą ślimaczki.

5

Tak zwinięte ciasto francuskie tniemy na małe ciasteczka o grubości około 5 mm. Wycięte ciasteczka układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Przed wstawieniem do piekarnika każde ciasteczko ponownie smarujemy rozbełtanym jajkiem i oprószamy cukrem.

6

Kruche ciasteczka z ciasta francuskiego pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 12 minut (do zarumienienia).

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 - 2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki