Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasto francuskie z nadzieniem jeżynowym"
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8029
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1155
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9808
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4516
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 524
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8029
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1155
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9808
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4516
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 524
Składniki
Ciasto francuskie rozwałkuj na oprószonej stolnicy na placek o grubości 3 mm. Następnie pokrój je na 4 pasy, każdy o szerokości ok. 12 cm. Przenieś je do wysmarowanej tłuszczem blachy i posmaruj rozbełtanym jajkiem. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 20 minut. Kiedy ciasto się upiecze, odstaw je do ostygnięcia.
W szerokim naczyniu wymieszaj jogurt ze śmietaną kremówką, cukrem pudrem oraz oczyszczonymi i zmiksowanymi jeżynami. Usztywniacz przygotuj wg instrukcji na opakowaniu i połącz go z kremem. Wszystko lekko przemieszaj.
Dwa pasy ciasta posmaruj przygotowanym nadzieniem i przykryj dwoma pozostałymi pasami. Wstaw placek do lodówki, by dobrze stężał. Po wyjęciu pokrój go i udekoruj jeżynami oraz melisą. Czas przygotowania: 40 minut
Cena porcji: ok. 2 zł. Kalorie: porcja 256 kcal.Źródło: Na żywo