Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ciasto francuskie z nadzieniem jeżynowym"
Ciasto Rafaello na krakersach to deser bez pieczenia, który pokochają wszyscy...
Odsłon: 1375
Ciasto Rafaello na krakersach to deser bez pieczenia, który pokochają wszyscy...
Odsłon: 1375
Składniki
Ciasto francuskie rozwałkuj na oprószonej stolnicy na placek o grubości 3 mm. Następnie pokrój je na 4 pasy, każdy o szerokości ok. 12 cm. Przenieś je do wysmarowanej tłuszczem blachy i posmaruj rozbełtanym jajkiem. Piecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 20 minut. Kiedy ciasto się upiecze, odstaw je do ostygnięcia.
W szerokim naczyniu wymieszaj jogurt ze śmietaną kremówką, cukrem pudrem oraz oczyszczonymi i zmiksowanymi jeżynami. Usztywniacz przygotuj wg instrukcji na opakowaniu i połącz go z kremem. Wszystko lekko przemieszaj.
Dwa pasy ciasta posmaruj przygotowanym nadzieniem i przykryj dwoma pozostałymi pasami. Wstaw placek do lodówki, by dobrze stężał. Po wyjęciu pokrój go i udekoruj jeżynami oraz melisą. Czas przygotowania: 40 minut
Cena porcji: ok. 2 zł. Kalorie: porcja 256 kcal.Źródło: Na żywo