Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto gołąbek to dość prosty w przygotowaniu deser łączący ciasto czekoladowe ze słodkim kremem śmietankowym. Ciekawym akcentem są tu plasterki gruszek, które rozpływają się w ustach i dodają jeszcze więcej słodyczy.
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 507
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 842
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 507
Prosty i smaczny przepis na szaszłyki z kurczaka na obiad lub kolację dla trz...
Odsłon: 842
Składniki
Przygotuj ciasto. W garnuszku rozpuść masło z czekoladą, mieszając do uzyskania gładkiej masy. Odstaw do przestudzenia. W drugiej misce ubij jajka z cukrem, a następnie dodaj je do masy czekoladowej. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Wmieszaj do całkowitego połączenia składników. Przelej masę równomiernie do dwóch foremek o wymiarach 20x30 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza przez ok. 15-20 minut, do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź blaty całkowicie.
Przygotuj wypełnienie. W misce ubij śmietankę na sztywno. Pod koniec dodaj cukier i ekstrakt waniliowy. Gruszki obierz i oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój je na cienkie plastry.
Złóż ciasto. Na jednym blacie ciasta rozsmaruj ok. połowę kremu. Na to połóż plasterki owoców i przykryj drugim blatem. Rozsmaruj pozostały krem śmietankowy. Przygotuj posypkę. Orzechy włoskie drobno posiekaj i posyp na wierzchu ciasta. Ciasto gołąbek wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny.