Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wersja oszukańców czyli taka, w której można spokojnie użyć zarówno własnego ciasta, jabłek etc, jak i tych które są ogólnie dostępne w sklepach :) Moje ciasto to właściwie 6 ciastek, upieczonych w formie do muffinek, ale można spokojnie zrobić też 1 duże (trzeba tylko dłużej piec). Inspiracja dla tych ciast było dla mnie 'Apple Pie' które kochałam mieszkając w UK. Gorące ciasto jabłkowe z ciastem kruchym podane z zimnymi lodami waniliowymi.. pyszne!
Uwielbiam młodą kapustkę pod każdą postacią, jest wdzięcznym produktem do wsz...
Odsłon: 3299
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 104
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 262
Uwielbiam młodą kapustkę pod każdą postacią, jest wdzięcznym produktem do wsz...
Odsłon: 3299
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 104
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 262
Składniki
Z ciasta najpierw wycinamy 6 kółek, najlepiej szklanką lub formą do pierogów. Z pozostałego ciasta wycinamy 6 kwadratów którymi wykładamy formy na babeczki. Ciasto trzeba dobrze docisnąć do formy, a pozostałe rogi zostawić wolne na wierzchu formy. Cisto można lekko po nakłuwać widelcem. Jabłka prażone można dowolnie dosmaczyć, cynamon, cukier waniliowy etc, co kto lubi :) Moje były tylko z cukrem i jabłkami, nie lubimy cynamonu w moim domu :P Formy z ciastem wypełniamy masą jabłkową, około 2/3 łyżki na jedno ciastko, tak by nie wystawała ponad ciasto. Pozostawione na wierzchu rogi ciasta zakładamy do środka formy na wierzch masy jabłkowej, tworząc niejako pakuneczek z zamkniętymi w środku jabłkami, tak aby po brzegach nie wyciekły. Na wierzch nakładamy po 1 kółku uprzednio wyciętym i dociskamy widelcem po brzegach by skleić ciasto. Wierzch nakłuwamy widelcem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego i pieczemy :) Ja piekłam na około 160 stopni z termoobiegiem, i po około 30 minutach ciastka się ładnie zezłociły. Zmniejszyłam temperaturę na 140 i piekłam jeszcze 10 minut, po czym wyłączyłam piekarnik, uchyliłam drzwiczki i dałam im jeszcze 15 minut posiedzieć sobie w ciepełku :) Ciastka podajemy ciepłe, dlatego trzeba uważać żeby nam nie pękły przy wyjmowaniu z foremek. Ja mam foremki silikonowe, bardzo łatwo wszystko z nich wychodzi :) Ciastka podajemy z lodami, najlepiej waniliowymi, ale wszystko zależy od inwencji :) Mam też genialny przepis na domowe lody waniliowe które idealnie do nich pasują :)